Criminaliteit in politiezone Vlas stijgt met 13 procent, vooral piek in huiselijk geweld

Er is gelukkig ook een stijging van het aantal opgehelderde zaken. © AN
Christophe Lefebvre

Dertien procent bedraagt de stijging van de criminaliteitscijfers voor de politiezone Vlas. Een tweede stijging op rij, die dit jaar vooral wordt gekenmerkt door een piek in huiselijk geweld. Inbraken in bedrijven en openbare gebouwen kenden dan weer een opmerkelijke daling.

Kortrijk en Kuurne, die naast Lendelede deel uitmaken van de politiezone, noteerden beiden in 2019 een stijging van de criminaliteit. Met een verhoging van respectievelijk 14 en 10 procent slaagde enkel Lendelede erin de criminaliteitscijfers stabiel te houden. Het geweld binnen huiselijke sfeer kende een spectaculaire verhoging van 22 procent en ook informaticacriminaliteit zit in de lift. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne erkent de cijfers, maar legt vooral de nadruk op preventie en sensibilisering. De lokale Computer Crime Unit moet volop inzetten op campagnes om gebruikers te waarschuwen voor de gevaren van internet zoals phishing of hacking.

Met een stijging van 9 procent zitten ook de inbraken binnen de politiezone in de lift. Diefstallen van fietsen, wagens en inbraken in voertuigen gaan ook gebukt onder stijgende cijfers, net zoals winkeldiefstallen. Ook het gebruik van GAS-boetes steeg met een indrukwekkende 34 procent, waar het vooral inbreuken aangaande sigarettenpeuken en wildplassen zijn die de plak zwaaien.

Meer ophelderingen

Geen rooskleurige resultaten dus, al is er wel licht aan het einde van de tunnel. Politiezone Vlas kende, naast een stijging van de criminaliteit, ook een stijging van het aantal opgehelderde zaken. Binnen de autodiefstallen kon 50 procent van de zaken worden opgehelderd en voor de winkeldiefstallen stijgt dat cijfer zelfs boven de 80 procent. Ook op gebied van fietsdiefstallen kon de politie bijna 30 procent van alle gevallen tot een goede einde brengen.

De politie zelf nuanceert de cijfers door te specificeren dat de zone steeds meer inzet op controles en een proactieve werking van alle diensten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.