Criminaliteit in Oostende vorig jaar gedaald

Redactie KW

De criminaliteitscijfers in Oostende zijn in 2013 ten opzichte van 2012 met gemiddeld 12,6 % gedaald. Dat blijkt uit cijfers van zonechef Philip Caestecker en burgemeester Jean Vandecasteele.

Het gaat om voorlopige cijfers want enkel voor de periode van januari 2013 tot augustus 2013. Voor een volledig plaatje van 2013 is het nog even wachten tot alle cijfers binnen zijn. Toch zijn al enkele trends waar te nemen. Diefstal en afpersing dalen met 17,3 % ten opzichte van 2012 en met 33,1 % ten opzichte van 2011. Het aantal gewelddadige misdrijven tegen eigendommen – voornamelijk vandalisme en graffiti – daalt met 13,8 %. Het aantal feiten dat als slagen en verwondingen, aanranding, enz. wordt gecatalogeerd daalt met 9,3 % ten opzichte van 2012 en met 20,9 % ten opzichte van 2011. Ook het aantal feiten gerelateerd aan de vreemdelingenwetgeving is sterk gedaald: -43,6 % ten opzichte van 2012.

Het aantal opgemaakte processen-verbaal voor verdovende middelen kent dan weer een stijging van 62,5 % ten opzichte van 2012. “Maar dat heeft te maken met de accenten die we binnen het korps hebben gelegd”, zegt zonechef Philip Caestecker. “Ook concentreren we ons nu meer op dealers en netwerken.”

Eveneens gestegen is het aantal processen-verbaal dat te maken heeft met wapens en springstoffen: 21,9 %. “Een gevolg van de nieuwe wapenwet”, weet de zonechef. “Er zijn meer mensen die vrijwillig afstand doen van wapens.”

“Maar over het algemeen stellen we in Oostende een zeer gunstige evolutie vast”, vinden de burgemeester en de zonechef. “Met deze criminaliteitscijfers hoort Oostende bij de beste leerlingen van het land.” Zonechef Philip Caestecker wil niet op de lauweren rusten en zegt toch voorzichtig te willen blijven.

(TVDA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.