Controles van politie Menen leggen mensenhandel en zwartwerk bloot

Ook in tijden van corona loopt het werk van de politie door. In Menen was dit afgelopen zaterdag duidelijk te merken. Samen met de RVA en RSZ trokken verschillende leden van de politiezone doorheen de commerciële wijk “De Barakken”, met effect.

©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
©NICOLAS MAETERLINCK BELGA

Niet minder dan acht handelszaken van de volkse buurt kregen onverwachts bezoek over de vloer. “Op basis van eigen informatie, gemeentelijke gegevens en data die door zowel de RSZ en de RVA werden verzameld, konden we erg gericht werken. Dit toont aan dat we meer dan ooit moeten inzetten op de uitwisseling van informatie”, klinkt het.

Wet is voor iedereen

Commissaris Vannieuwenhuyse, woordvoerder voor de politiezone, benadrukt het effect van dergelijke controles. “Een lik op stuk beleid is broodnodig om eerlijke handel te kunnen waarborgen, zeker in deze moeilijke tijden. Wie het niet nauw neemt met de verplichtingen waaraan alle ondernemers zijn onderworpen, moet beseffen dat een controle steeds om de hoek loert. De wet is er voor iedereen!”

Drie voedingswinkels, een bakkerij, een beenhouwerij, twee kledingzaken en een carwash werden aan een grondige controle onderworpen. “Voor acht grove inbreuken werd een proces-verbaal opgesteld” verduidelijkt de commissaris.

Mensenhandel

“Het gaat om zaken van illegale tewerkstelling tot mensenhandel met economische uitbuiting. We troffen ook mensen aan wiens situatie in België niet geregulariseerd is. Dienst Vreemdelingenzaken leverde meteen een document op dat hen verplicht het grondgebied te verlaten. Twee zaken werden op bevel van de burgemeester meteen gesloten en blijven ook gesloten tot de hoorzitting die hierop volgt. Een gecoördineerde actie met resultaat waarbij we meteen duidelijk maken dat we dergelijke acties nog zullen plannen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.