Colombianen krijgen 30 maanden cel voor inbraken in hotels in Oostkamp en Brugge

De beklaagden drongen binnen met behulp van plastic kaarten. © GF
Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 56-jarige Colombiaan uit het Brusselse veroordeeld tot 30 maanden effectieve celstraf voor elf inbraken in hotelkamers. Zijn 55-jarige echtgenote kreeg 30 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. De beklaagden drongen binnen met behulp van plastic kaarten.

In mei en juni 2017 werden Van der Valk in Oostkamp en Grand Hotel Casselbergh in Brugge getroffen door meerdere gelijkaardige diefstallen uit hotelkamers. Op de camerabeelden waren steeds dezelfde man en dezelfde vrouw te zien. Verder onderzoek wees uit dat twee gsm-nummers zich tijdens de inbraken telkens onder dezelfde mast bevonden. Federico P.R. en Nelly G.C. werden in oktober ingerekend en zitten sindsdien in voorhechtenis.

De Colombiaanse vrouw stond op de uitkijk terwijl haar man geld, juwelen, horloges en gsm’s meegraaide uit de hotelkamers. Volgens het OM zijn de elf inbraken slechts het topje van de ijsberg. Zo werd ook Van der Valk in het Nederlandse Den Bosch getroffen door een reeks gelijkaardige diefstallen. Bovendien sluisden de beklaagden 37.000 euro door naar hun familie en bleven ze zelf regelmatig dure reizen maken.

Goed geïntegreerd

De verdediging benadrukte dat de beklaagden goed geïntegreerd zijn in België. “Het is geen Albanese dievenbende die speciaal naar hier komt om te stelen. Vrouwe Justitia doet blijkbaar soms haar blinddoek omhoog voor mensen die niet Jan Janssens heten en die niet in Brugge wonen”, aldus meester Yen Buytaert, die aandrong op een straf met uitstel.

De advocate van Nelly G.C. merkte op dat haar cliënte onmiddellijk terug aan de slag kan als poetshulp. Meester Nadia Lorenzetti stelde tevergeefs een werkstraf voor.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier