Club-graffiti op gevel, brievenbus en auto van Cercle-supporters in Torhout

Club-graffiti op de auto, de huisgevel en de brievenbus van de Cercle-supporters Jochen Barzeele en Sylvie Campe in Torhout. "Wie doet in godsnaam zoiets?" vraagt Sylvie zich af. © Foto JS
Johan Sabbe

Jochen Barzeele en zijn vrouw Sylvie Campe walgen ervan. In de nacht van dinsdag op woensdag werden de gevel en de brievenbus van hun huis in Torhout met blauwe spuitbusverf beklad en werd op de motorkap van hun auto het woord ‘Club’ gespoten, ook in het blauw.

Jochen (37) en Sylvie (35) wonen met hun drie kinderen in de relatief drukke Werkenstraat in Torhout. Ze zijn sinds vele jaren supporter van voetbalclub Cercle Brugge: groen-zwart ligt hen na aan het hart. Blijkbaar is dat niet naar de zin van een Club Brugge-supporter, die alleen blauw-zwart oké vindt, want in september 2013 werd de woning van het koppel ook al door blauwe graffiti beschadigd.

Cercle-vlaggetje aan binnenspiegel van vorige auto

“Ruim vier jaar geleden, toen we de eerste keer het slachtoffer van vandalisme werden, hing er aan de binnenzijde van onze vroegere auto een vlaggetje van Cercle Brugge, bevestigd aan de achteruitkijkspiegel”, aldus Sylvie. “De bekrompen Club-supporter moet dat gezien hebben en vond het blijkbaar nodig om daarvoor ons huis te beschadigen. Hij spoot blauwe strepen op de gevel. Wie doet in godsnaam zoiets? Onze klacht bij de politie heeft toen niets opgeleverd. We hebben wel een serieus bedragje moeten betalen om de bakstenen professioneel te laten reinigen.”

Intussen heeft het echtpaar een nieuwe auto, een Volkswagen Caddy, een donkerblauwe dan nog! En dit keer zónder Cercle-vlaggetje. Maar toch was er in de nacht van vorige dinsdag op woensdag weer een vandaal aan het werk. “We vermoeden dat de dader dezelfde is als vier jaar geleden”, zegt Sylvie. “Of op z’n minst tot eenzelfde groepje supporters van Club Brugge behoort. Hoe dan ook is de schade dit keer groter dan in 2013. Er werd niet alleen blauwe verf op onze gevel en brievenbus gespoten, maar ook in grote letters het woord ‘Club’ op de motorkap van onze auto, die naast de zijgevel geparkeerd stond. Hopelijk zal de verf met een speciaal product van het koetswerk verwijderd kunnen worden. Sowieso zal het schoonmaken van de gevel weer geld en moeite kosten.”

Op zoek naar tips en/of getuigen

Jochen en Sylvie kunnen niet bedenken wie er achter het bekladden zou zitten. “We hebben nog nooit iemand een strobreed in de weg gelegd”, zeggen ze. “We berokkenen toch niemand kwaad door voor Cercle Brugge te supporteren? Het vandalisme moet zich tussen dinsdag om 22.15 uur en woensdag om 8.30 uur hebben voorgedaan. We hebben net als vier jaar geleden klacht bij de politie neergelegd, want we willen dit niet laten betijen. Mocht er iemand iets gezien hebben en/of tips kunnen geven over wie er achter de graffiti zit, dan vragen we om contact met de Torhoutse politie op te nemen: 050 23 18 60. Hier moet paal en perk aan gesteld worden.”

Het echtpaar was van plan om op woensdag 1 november met de drie kindjes in het Heuvelland te gaan wandelen, maar daar is niets van in huis gekomen. “Na wat ons overkomen is, hadden we daar geen zin meer in”, aldus Jochen. “We willen overigens nergens op een parking staan met een auto met een bekladde motorkap. We maken later nog wel eens die wandeling.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.