Centrum Roeselare dicht voor reconstructie dramatische drugstransactie: “Lockdown bovenop lockdown”

De verdachte, met fiets in de hand. © CL
Redactie KW

Het centrum van Roeselare werd donderdagnamiddag omgebouwd tot een versterkte burcht. Het gerecht hield er, in de omgeving van de Weststraat, een reconstructie van de feiten die op 25 februari het leven kostte aan een 19-jarige Menenaar. De lokale politie sloot de buurt hermetisch af en kreeg hiervoor versterking van federale eenheden.

Dat het parket niet koos voor een halve aanpak bleek al snel toen meer dan 50 gezinnen een brief in de bus kregen. Een perimeter werd opgetrokken en vanaf 11 uur was er geen doorkomen aan. Koerierdiensten, poetsdames of eender wie niet woonachtig was in de getroffen straten, kwamen er niet in. “Dit is een lockdown bovenop een lockdown” foeterde een buurtbewoonster, zwaaiend met de bewuste brief.

De inzet voor het gerecht was dan ook niet van de minste. Op 25 februari trok hoofdverdachte Sascha B. (20) uit Roeselare naar het Geitepark. Hij had er met vier jongeren afgesproken om een drugstransactie te voltrekken. De vier waren wel degelijk op de afspraak aanwezig maar waren niet van plan om hun verdovende middelen te betalen. Tijdens de transactie haalde één van hen een vuurwapen boven en kwam het tot een schermutseling. Sascha B. kon het wapen ontfutselen, waarop de vier het op een lopen zetten. In de Weststraat weerklonk een schot en Menenaar Agach M. (19) zakte levenloos in elkaar.

Advocaat Sven Mary met de familie van het slachtoffer.
Advocaat Sven Mary met de familie van het slachtoffer.© CL

In bijzijn van hun advocaten konden alle betrokkenen hun versie van de feiten tonen aan de onderzoekers ter plaatse. Sascha B., die tot op heden nog steeds blijft beweren dat het gaat om een ongeluk met dramatische gevolgen, toonde aan de parketmagistraat hoe hij met de fiets aan de hand naar de Weststraat liep, om hem daarna achter te laten alvorens de vlucht te nemen. De vier betrokkenen zitten nog steeds in de cel waarvan een in een gesloten instelling aangezien hij nog steeds minderjarig is.

Coronamaatregelen

Ook tijdens de reconstructie konden de coronamaatregelen niet worden genegeerd. Alle aanwezigen werden verplicht een mondmasker te dragen en er werd met een beurtrol gewerkt. Dit zorgde voor wat wrevel bij Filip De Reuse, raadsman van één van de betrokken personen. “Dit duurt allemaal veel te lang en het lijkt er wel op dat men het bewust wil gaan rekken. Het legt één van de vele pijnpunten van de werking van het gerecht bloot” reageerde hij geïrriteerd. (CL)

De verdachte werd na de reconstructie weggeleid.
De verdachte werd na de reconstructie weggeleid.© CL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier