Celstraffen voor uitbaters van Ieperse ‘massagesalons’

Redactie KW

Marcellinus P., een Nederlander die momenteel zoek is, en de Thaise Kwanruan die al lang in ons land verblijft, moesten zich voor de rechtbank van Ieper verantwoorden voor mensenhandel, mensensmokkel en exploitatie van prostitutie in massagesalons in Ieper. De man stond ook nog eens terecht omdat hij asielzoekers tegen betaling aan bepaalde documenten hielp.

In oktober van vorig jaar werden twee Thaise massagesalons in Ieper gecontroleerd. Beide zaken werden uitgebaat door Marcellinus P., een 56-jarige Nederlander, en Kwanruan L., een 41-jarige Thaise vrouw. In de salons werden Nigeriaanse dames aangetroffen die er schrijnende toestanden meemaakten. Het duo was eerst aan het werk in Gent, maar toen de grond onder hun voeten er te heet werd, verhuisden ze naar Ieper. Eén jonge dienster verbleef illegaal in het land.

Marcellinus kreeg onlangs van de Ieperse rechter 18 maanden cel en een boete van 18 maanden wegens inbreuken op de sociale wetgeving. Het openbaar ministerie vorderde dit keer vier jaar effectief en een boete van 6.000 euro voor de twee beklaagden. Ook de verbeurdverklaring van 3.750 euro voor Marcellinus en 12.000 euro voor de vrouwelijke beklaagde stond op het lijstje van de procureur.

Meisjes verdienden amper 3,5 euro per uur

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding stelde zich burgerlijke partij. Het vorderde een schadevergoeding van 2.500 euro per meisje vanwege de uitbuiting: de meisjes verdienden amper 3,5 euro per uur. De verdediging van Kwanruan gaf een aantal feiten toe, maar voegde er wel aan toe dat zijn cliënte erin werd geluisd met loze beloften en daarna niet anders kon dan meewerken. “Eigenlijk zou mijn cliënte voor een deel bij de burgerlijke partij moeten staan”, aldus de verdediging ,die aandrong op een werkstraf.

Het werd vier jaar effectief voor Marcellinus K. en 30 maanden effectief voor de Thaise Kwanruan, ook effectief. Beiden kregen ze ook een boete.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier