Celstraffen voor dronken matrozen die op fregat Leopold I op de vuist gaan

Twee matrozen van het Belgische fregat Leopold I zijn in de rechtbank van Brugge veroordeeld voor een vechtpartij op het schip. Na een feestje gingen ze vorig jaar dronken met elkaar op de vuist op het schip. Een van beiden werd zelfs in een wurggreep gehouden.

Het voorval gebeurde op het fregat Leopold 1. © BELGAIMAGE (Jorn Urbain)

De feiten speelden zich in de nacht van 17 op 18 mei vorig jaar af. Het Belgische fregat Leopold I lag toen aangemeerd in de haven van het Britse Plymouth voor een zes weken durende oefening. Om de matrozen wat ontspanning te gunnen, was een feestje aan boord van het schip toegestaan door de commandant. De situatie liep echter helemaal uit de hand, toen matrozen M.P. (18) en T.G. (21) met elkaar in de clinch gingen. “Er was in die periode het vermoeden dat er gestolen werd op het schip”, verduidelijkte de federaal procureur tijdens de vorige zitting. Eén van de betrokkenen beschuldigde zijn collega. Het kwam tot een discussie, waarbij M.P. twee vuistslagen aan de andere beklaagde gaf. Rond drie uur ’s nachts begaf die zich naar de kajuit van M.P. Hij trok hem uit bed en nam hem in een wurggreep. Twee kajuitgenoten konden gelukkig tussenkomen. Nog was de woede bij T.G. niet over, want even later ging hij M.P. weer te lijf op de gang. Hij nam de man opnieuw in een wurggreep. Toen ze uit elkaar gehaald werden, sloeg T.G. wild in het rond. Een collega raakte daardoor gewond.

Sancties of ontslag?

Het federaal parket tilde zwaar aan de feiten en bracht beide matrozen voor de rechtbank. Ze werden veroordeeld tot respectievelijk 8 maanden cel met uitstel en 3 maanden cel met uitstel. Mogelijk krijgt de zaak nog een staartje op professioneel vlak. Bij Defensie lieten ze verstaan het vonnis af te wachten en dan te bekijken of er sancties of eventueel ontslag volgen. (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.