Celstraf voor werkloze schilder die bijklust in het zwart

© iStock
Redactie KW

Een 58-jarige man uit Nieuwpoort heeft in de Brugse rechtbank zes maanden celstraf met uitstel gekregen voor zware uitkeringsfraude.

Op 28 november vorig jaar voerde de arbeidsinspectie een controle uit op een werf in Middelkerke. Er waren twee personen aan de slag, onder wie Erwin T. (58) uit Nieuwpoort. Toen die de inspecteurs zag, sloeg hij op de vlucht in een bedrijfswagen. Maar in zijn haast liet hij al zijn materiaal achter, waaronder ook zijn werkagenda.

Op basis van het boekje kon het gerecht de frauduleuze praktijken van R. in kaart brengen. Tussen november 2017 en november 2019 incasseerde hij in het zwart 100.000 euro, terwijl hij in die periode ook 30.000 euro aan werkloosheidsuitkeringen genoot. “De maatschappij werd dus dubbel opgelicht”, stelde arbeidsauditeur Jeroen Lorré.

Failliet

De arbeidsauditeur vroeg 18 maanden effectieve celstraf voor T., die niet kwam opdagen voor zijn proces. De rechter hield het woensdag op zes maanden celstraf met uitstel en een effectieve geldboete van 4.800 euro.

T. werd enkele jaren terug al eens failliet verklaard. In dubieuze omstandigheden want vlak voor het faillissement deed hij zichzelf nog snel een Porsche cadeau. Hij liep in de politierechtbank al twintig veroordelingen op, onder meer voor vluchtmisdrijf en onverzekerd rijden. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier