Celstraf voor vrouw die man in rolstoel oplicht

De rechter doet uitspraak op 10 november. © Getty Images
Redactie KW

Vier jaar lang beschaamde een 67-jarige dame uit Gullegem het vertrouwen van een man in een rolstoel die ze hielp. Ze plunderde zijn rekening voor zo’n 70.000 euro. De rechter in Kortrijk veroordeelde haar daarom tot een celstraf van één jaar, waarvan de helft effectief. Aan het slachtoffer moet ze het bedrag terugbetalen.

Tot zijn 53ste was slachtoffer Franky uit Gullegem aan de slag als schrijnwerker. Door een amputatie van zijn twee benen raakte hij gekluisterd aan een rolstoel. Liliana D. (67) ontfermde zich wat over hem en hielp met boodschappen en huishoudelijke taken. Zo kreeg ze af en toe ook de bankkaart van het slachtoffer mee. Ze kreeg uiteindelijk ook een volmacht op zijn rekening.

‘Felipe’

Groot was de verbazing van het slachtoffer in mei 2018 toen bleek dat zijn rekening plots in het rood was gedoken en er zo’n70.000 euro verdwenen was. De verdenking viel al snel op Liliana D. “Ik leerde via het internet een zekere Felipe kennen”, aldus de vrouw. “Die vroeg altijd geld en dat had ik niet.”

Maar ook nadat ze niets meer van ‘Felipe uit Frankrijk’ hoorde, gebruikte ze de bankkaart van het slachtoffer om bijvoorbeeld nieuwe kledij te kopen. “Al twee jaar belooft ze om iets terug te betalen maar dat gebeurde tot nu nog niet“, zegt de advocate van het slachtoffer.

“Maar ik heb zelf maar een klein pensioentje”, jammerde de vrouw. Op veel begrip van de rechter moest ze evenwel niet rekenen. “Ik heb er spijt van. Het is de grootste fout uit mijn leven”, aldus nog Liliana D. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier