Celstraf voor krakers die Porsche stelen uit leegstaand huis in Kortrijk

Redactie KW

Een koppel krakers is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld voor diefstal en heling. De vrouw kreeg maandag een jaar celstraf met uitstel, de man twintig maanden effectieve celstraf. In hun zoektocht naar een leegstaande woning gingen ze ervandoor met een oldtimer Porsche 356 speedster replica ter waarde van 30.000 euro, die ze nadien voor 3.000 euro verkochten. Ook de tussenpersoon en de koper kregen een zware straf.

Het dakloze duo was op zoek naar een woning om te kraken toen een van hen in de zomer van 2017 de oldtimer aantrof in een leegstaande woning in Waregem. De vrouw informeerde haar vriend over haar vondst, en een dikke week later verdween de opvallende wagen uit de garage.

Het koppel schakelde een tussenpersoon in om een koper te vinden en de Porsche tijdelijk in bewaring te nemen. Uiteindelijk werd de wagen van ongeveer 30.000 euro verkocht aan een vierde beklaagde voor 3.000 euro. Met het geld gingen de dakloze dieven op hotel en kochten ze kleding.

De koper, een man van 50 jaar uit Oostende, is geen onbekende voor het gerecht. Eerder werd hij al veroordeeld tot vier jaar cel als lid van de Semtexbende, een verzameling van enkele criminelen die met explosieven het Antwerpse justitiepaleis wilden opblazen.

Maandag kenden ze alle vier hun straf. De dakloze vrouw kwam ervan af met een celstraf van één jaar, waarvan zes maanden effectief. Haar partner krijgt twintig maanden effectieve straf. Ook de heler kreeg gezien zijn strafverleden een zware straf van vijftien maanden, maar de koper van de wagen kreeg de zwaarste straf. Hij moet twee jaar effectief achter de tralies en een boete van 1.600 euro betalen. Aan de burgerlijke partij moet het viertal samen net geen 33.000 euro morele en materiële schadevergoeding betalen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier