Celstraf voor Knoks duo dat minibus in brand stak om verzekering op te lichten

Twee mannen uit Knokke-Heist zijn in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan brandstichting. De twee staken een minibus in brand om de verzekeringspremie op te strijken.

Op 15 november vorig jaar reden T.V. (50) en J.D. (51) kort voor middernacht met de Volkswagen Caravelle van de toenmalige vriendin van V. naar een veld langs de Retranchementstraat in Knokke-Heist. Daar overgoten ze het minibusje met benzine en staken het in brand. Op die manier probeerden ze de verzekeringsmaatschappij op te lichten en de premie van 30.000 euro op te strijken. Onderzoek van het chassisnummer van het uitgebrande voertuig leidde de speurders naar de vriendin van T.V., een vrouw uit Zelzate. Die wist naar eigen zeggen van niets waarna T.V. aan de tand werd gevoeld. Camerabeelden wezen uit dat het minibusje de avond van de feiten gevolgd werd door de Ford Focus van zijn goede maat J.D., die bij de politie gekend stond voor brandstichting. Omdat ze tegenstrijdige verklaringen aflegden volgden er huiszoekingen bij de twee mannen waarna ze uiteindelijk de feiten bekenden.

Het openbaar ministerie vroeg tijdens het proces achttien maanden cel voor T.V. “Mijn cliënt wou zijn vriendin helpen die een frituur runde en met zware financiële moeilijkheden kampte”, pleitte de advocaat van T.V. “Het was boerenlogica. Hopelijk kan een straf met uitstel volstaan.” Voor kompaan J.D., die in het verleden al meerdere zware veroordelingen opliep voor oplichting, vroeg de procureur twee jaar cel. Zelf vroeg hij een werkstraf. De rechter gaf T.V. maandag uiteindelijk 12 maanden cel, de helft met uitstel. Zijn kompaan kreeg 20 maanden effectieve celstraf. Aan de vriendin van V. moeten ze een voorlopige schadevergoeding betalen van 600 euro.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.