Cannabiskwekers riskeren zware celstraffen

Redactie KW

Twee leden van een Belgisch-Nederlands drugsnetwerk dat cannabis kweekte boven cafés, vragen in beroep een mildere straf maar ook de verbeurd verklaarde drugswinsten zwaar te doen zakken.

Met de hulp van vier West-Vlamingen uit Wielsbeke, Menen, Vichte en Knokke-Heist en een Oost-Vlaming uit Knesselare slaagden zeven Nederlanders erin om verschillende cannabisplantages op te zetten. Er werd cannabis gekweekt in een loods in Otegem, een huis in Vichte en boven cafés in Maldegem en Tielt. Op 1 januari 2016 viel de politie binnen. Er werden meer dan 2.000 cannabisplanten aangetroffen op de vier verschillende locaties. De grootste plantage, zo’n 997 planten, stond in de woning in Vichte en ook werden er 740 planten gevonden boven café De Passage in Maldegem en een plantage in opstart boven café ‘t Belfort in Tielt. De Nederlandse kopstukken gebruikten tussen 2014 en 2016 Vlamingen met financiële problemen in hun zoektocht naar panden om cannabis te kweken.

Geld geleend

Ook Patrick S. (61) uit Knesselare nam deel. Maar dat ontkent zijn advocaat. “Nooit is hij tussen gekomen bij de inrichting van de plantages, of was hij betrokken bij de oogst.” Hij kreeg 20 maanden cel en er werd 50.000 euro verbeurd verklaard. Vooral die verbeurdverklaring zit hem dwars. “Hij heeft geld geleend, maar heeft er finaal wel zijn broek aan gescheurd.”

S. werd in het verleden al verschillende malen veroordeeld voor hormonenzwendel. “In 2015 komt hij vrij en onmiddellijk daarop begint hij al met hand- en spandiensten voor de bende”, merkte de procureur-generaal op. Hij vorderde drie en een half jaar effectief en de verbeurd verklaring van 1,5 miljoen euro te verdelen onder alle betrokkenen van de bende.

Said B. (57) uit het Nederlandse Bergen op Zoom betwist zijn betrokkenheid niet. Hij kreeg 40 maanden effectief. Zijn advocaat Thomas Gillis vraagt in beroep een straf met uitstel. “40 maanden is nutteloos strenge straf voor iemand met die leeftijd en een blanco strafblad.”

Er werd voor hem ook 250.000 euro verbeurd verklaard. Gilles wil die beperkt zien tot 65.000 euro. Maar voor hem was de procureur-generaal nog een stuk strenger. “Ik vorder twee jaar per plantage en zes maanden voor de plantage in opstart.” In totaal dus zes jaar en zes maanden, al kan dat door zijn blanco strafblad beperkt worden tot vijf jaar. ” Maar toch vraag ik me af waar die man met zijn blanco strafblad die expertise vandaan haalde om cannabis op zo’n grote schaal te kweken.” Uitspraak op 23 december. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.