Campagne moet diefstal van werkmateriaal zelfstandigen aanpakken

De politie start de campagne ‘Mijn materiaal is gemerkt’ en wil de zelfstandigen aanmoedigen om hun werkmaterieel te laten registreren.

Rebecca Depuydt bracht de eerste sticker van de actie aan op de bestelwagen van Johan Bafcop die begin vorig jaar in Vlamertinge werkmateriaal uit zijn auto zag verdwijnen. © dvdb

Het aantal diefstallen van materiaal bij zelfstandigen gaat in stijgende lijn. In 2013 werden er in de zone Ieper 16 diefstallen vastgesteld, vorig jaar waren er dat al 42 en dit jaar zijn er al 16 gevallen. De daders pikken vooral dure werkmachines en kunnen zo voor duizenden euro’s buitmaken. De diefstallen gebeuren het hele jaar door en zijn geen lokaal probleem.

Gelabeld gereedschap is uniek en minder aantrekkelijk om te stelen en door te verkopen

Voor de politie is het niet altijd evident om bruikbare sporen te vinden en meestal weten ze ook niet altijd wanneer de spullen werden gestolen. Sommige aangiftes gebeuren te laat en vaak wordt zelfs geen melding gedaan. De cijfers liggen dus wellicht nog hoger. De politie zet daarom een actie op poten waarbij het werfmateriaal van zelfstandige ondernemers een label krijgt. “We gaan de komende weken zowat 600 personen aanschrijven die met een bestelwagen werken”, zegt Rebecca Depuydt van de preventiedienst van de politie. “Als die personen hun materiaal laten labelen, wordt hun gereedschap uniek en is het voor de potentiële dieven minder aantrekkelijk om te stelen en door te verkopen. Als de spullen gelabeld en geïnventariseerd zijn, wordt ook een sticker op de bestelwagen bevestigd, wat dieven kan afschrikken.”

(dvdb)

>> De politie zal op 20 juni, 4 juli, 11 juli en 29 augustus materiaal labelen en stickers aanbrengen. De zelfstandigen krijgen ook een infopakket met tips om hun werven te beveiligen. Info via 057/23.05.17 of via preventiedienst@arroieper.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.