Café moet sluiten na grootscheepse actie van politie Komen-Waasten: “Maar dit heeft niets met de coronamaatregelen te maken”

Een café blijft nog even dicht. © CL
Christophe Lefebvre

Drie inbeslagnames van verdovende middelen, de aanhouding van een geseind persoon en zelfs een café dat administratief de deuren moest sluiten. De politie van Komen-Waasten pakte afgelopen vrijdagnacht stevig uit met een resem controles in verschillende horecazaken. “Corona razzia’s”, klinkt het bij enkele ondernemers. “Onzin, het was een operatie die absoluut niets met corona te maken had”, sust hoofdcommissaris Dauchy.

Discreet was de actie alvast niet. Een twintigtal agenten, drugshonden en zelfs een ondersteuning door de Douane zorgden ervoor dat Komen-Waasten heel even op een belegerde stad leek. Op sociale media verscheen het ene na het andere beeld en ook de geruchtenmolen draaide op volle toeren.

De operatie, met indrukwekkend machtsvertoon, leek zich vooral te richten tot cafés waarbij ieder hoekje ondersteboven werd gedraaid. “En dit allemaal om te tonen dat het hen menens is met de coronamaatregelen. Een regelrechte razzia waarbij zelfs mijn alcoholgel werd gecontroleerd!”

Kritiek

Echt opgezet waren de cafébazen niet echt met het optreden, waarbij de ene al wat mondiger was dan de andere. “We komen uit moeilijke tijden om dan vervolgens hier al mijn klanten op een lijn te zien worden gezet door agenten”, foetert een getroffen ondernemer.

“Een hond kwam hem allemaal besnuffelen alsof het grote gangsters waren. Wat voor een imago houden we daar aan over? Dat we de maatregelen moeten volgen is een feit maar moet dit op dergelijke manier gebeuren?” Via de gekende social mediakanalen regende het dan ook met kritiek, kritiek die door de zonechef flink werd genuanceerd.

Vijftien nauwlettend in de gaten

“Op ons grondgebied hebben we niet minder dan 65 horecazaken”, verklaarde hoofdcommissaris Dauchy. Als zonechef organiseerde hij deze blitsactie, waarbij verschillende diensten samen werkten. “Van die 65 houden we er 15 nauwlettend in de gaten. Het is een keuze die niet zomaar uit de lucht komt gevallen. Vaak zijn het zaken waarvan we een onaflatende stroom aan klachten krijgen.”

“Van geluidsoverlast tot vechtpartijen en andere praktijken die het daglicht niet mogen zien. Als politiezone hebben we een ontradende rol en worden de uitbaters van die etablissementen enkele keren uitgenodigd teneinde de plooien glad te kunnen strijken. 8 van de 15 bleven echter hardnekkig weigeren ook maar enige medewerking te leveren. Uiteindelijk is er een periode van praten en een periode van actie ondernemen, een actie die vrijdag tot uitrol werd gebracht.”

Café gesloten

Tijdens de actie werden verschillende hoeveelheden drugs in beslag genomen, liep een gezocht iemand tegen de lamp en werd een café gesloten. Toch waren het vooral de coronamaatregelen die bij velen zwaar op de maag lagen.

“Klinkklare onzin”, reageerde de zonechef meteen. “Op geen enkele plaats is overgegaan tot de controle van CovidSafeTickets. Dat is niet onze taak en werd ook aan niemand opgedragen. Dat we de toepassing van de maatregelen in de etablissementen zelf hebben gecontroleerd, dat klopt dan weer wel.”

“Als we er dan toch zijn, volgt meteen een complete controle. Het café dat werd gesloten is trouwens geen besluit van de politie maar van de Sociale Inspectie. Ter plaatse werd een werkneemster aangetroffen die helemaal niet ingeschreven was. De Federale Overheid heeft op dat moment de mogelijkheid een zaak te sluiten, wat ze hier dan ook hebben gedaan.”

(CL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.