Buurtbewoners meten schade op na brandstichting in Zeebrugge

© MM
Redactie KW

Een zware brand heeft donderdagnacht heel wat schade veroorzaakt in de Heiststraat in Zeebrugge. Twee auto’s gingen volledig in vlammen op en ook twee huizen liepen fikse brandschade op. Het parket gaat uit van kwaad opzet. “Het scheelde geen haar of mijn woning was mee in vlammen opgegaan. De brandweer begon net op tijd te blussen”, getuigt Marleen Vanooteghem.

De Heiststraat in Zeebrugge stond donderdagnacht even in rep en roep. Buurtbewoners hoorden even na 3 uur een enorme knal en gingen meteen buiten kijken. Daar zagen ze hoe een BMW in brand stond. Vrijwel meteen was een vlammenzee zichtbaar. Verschillende mensen belden de brandweer, maar die konden niet vermijden dat het vuur oversloeg naar een andere wagen die voor de BMW stond geparkeerd. Bij hun aankomst stonden de twee wagens al in lichterlaaie. De hulpdiensten slaagden er gelukkig wel in om te vermijden dat het vuur oversloeg naar de woningen.

Schade aan huizen

“Het scheelde geen haar of mijn woning was mee in vlammen opgegaan”, vertelt Marleen Vanooteghem. De vrouw woont in het rijhuis waar de uitgebrande auto’s voor geparkeerd stonden. “Ik hoorde plots een enorme explosie in het midden van de nacht“, herinnert Marleen zich. “Eenmaal buiten zagen we de enorme vlammenzee. Ik denk dat zowat iedereen in de straat het moet gehoord hebben. Er stond heel wat volk te kijken.” Eén van die mensen was de buurman van Marleen. “Mijn wagen stond geparkeerd vlak voor de wagen die in brand vloog”, zucht de man. “Toen ik de vlammen opmerkte, had mijn auto nog geen vuur gevat. Maar door de enorme rookontwikkeling en hitte was het te gevaarlijk om de wagen ter verplaatsen.

Buurtbewoners meten schade op na brandstichting in Zeebrugge
© MM

Enkele ogenblikken later sloeg het vuur over en ging ook die van mij in vlammen op.” Behalve de uitgebrande wagens raakten ook het huis van Marleen en haar buurman zwaar beschadigd. “Gelukkig kon de brandweer net op tijd beginnen blussen. Al is de schade nog altijd aanzienlijk. Onze rolluiken zijn volledig gesmolten, de ramen zijn gesprongen en ook de dakgoot is gesmolten“, getuigt Marleen. Ook de roetschade aan de gevels is aanzienlijk. De brandweer plaatste panelen voor de ramen, waardoor de bewoners in hun huis kunnen blijven. Gewonden vielen er niet.

Branddeskundige

Omdat de oorzaak van de brand niet meteen kon achterhaald worden, besloot het Brugs parket een branddeskundige aan te stellen. Volgens buurtbewoners stond de wagen, eigendom van iemand verderop in de straat, al van 20 uur woensdagavond geparkeerd. Zij vermoedden dan ook vrijwel meteen kwaad opzet. In de loop van vrijdag werd duidelijk dat het wel degelijk om brandstichting gaat. “De branddeskundige kwam tot de conclusie dat de brand niet accidenteel kan ontstaan zijn. Er zijn voorlopig nog geen verdachten opgepakt”, bevestigt het Brugs parket.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier