Buurtbewoners bezorgd over toestand Anzegems station

Met grote planken werden de ramen van het authentieke stationsgebouw in Anzegem dichtgetimmerd. Dit was nodig nadat vandalen een aantal weken geleden de ruiten hadden ingeslagen. Dit is geen alleenstaand feit meer, de buurtbewoners maken zich zorgen.

Met grote zwart planken werden alle ramen van het gebouw dichtgespijkerd om zo verder vandalisme te vermijden. © XC

Enkele weken geleden was het weer prijs. Een vijftal ramen van het stationsgebouw en de aanpalende woning werd door kwajongens stukgeslagen.

“Niemand had iets gezien, ze hadden alleen de ramen aan de kant van de sporen stukgeslagen. Maar het verwondert me niet. Er gebeuren wel vaker louche dingen aan het station”, getuigt Willy Windels (56), uitbater van het nabijgelegen café Sint Jansbond. De ramen van het stationsgebouw werden een maand geleden met grote houten planken dichtgetimmerd. “Een mooi zicht is het niet. Misschien is het een oplossing om een camera te plaatsen. Dat moet zelfs geen echte zijn. Dat schrikt potentiële daders misschien af”, bedenkt Willy.

“Er gebeuren wel vaker louche zaken aan het station”

Politie

Sinds enkele maanden staat het stationsgebouw leeg, weduwe Hildegarde Ryshaert woonde daar geruime tijd met haar man Rik, die bij de spoorwegen werkte. In die jaren heeft ze heel wat meegemaakt.

“Ik kan op één hand niet meer tellen hoeveel keer ik de politie en Securail heb opgebeld omdat tieners drugs rookten in de wachthuisjes op het perron”, vertelt Hildegarde.

Commissaris Vanden Heede van de politiezone Mira bevestigt dit. “We gaan op elke melding in”, zegt hij. “Als er dus melding wordt gemaakt van vreemde activiteiten rond het station, dan sturen we altijd een patrouille langs. Maar begrijp ook dat we daar geen tent kunnen opstellen om alles in de gaten te houden.”

Hangjongeren

Hildegarde en enkele buurtbewoners hadden er al eens bij de politie op aangedrongen om meer te patrouilleren.

“Ik heb nooit wat gemerkt van die extra patrouilles. Mijn dochter zei dat ik blij mag zijn dat ik niet meer aan het station woon. Het is daar niet pluis”, besluit Hildegarde Ryshaert.

Politiecommissaris Vanden Heede stelt echter gerust. “Het is heus niet zo erg gesteld als men doet uitschijnen, uiteraard zijn stationsbuurten gekend voor hangjongeren. Daarom nemen we die locaties ook standaard mee op onze rondes. Maar Zone Mira is een grote zone, we kunnen dus niet overal tegelijk zijn.” (Xander Cottens)

Wie iets verdachts opmerkt, kan terecht bij de politie op 056 62 67 00.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.