Buurt vreest voor brandstichter in Menen

foto CLL
Christophe Lefebvre

De brandweer moest afgelopen week over een periode van drie dagen liefst vier keer uitrukken voor het bestrijden van een vuurhaard in Menen. De piste van kwaad opzet ligt op tafel en vooral in de volkswijk De Barakken wordt het woord ‘pyromaan’ in de mond genomen.

Zaterdagmorgen 5 uur, een paniekerige oproep bereikt de noodcentrale. Op de parking van tuincentrum Fournier, gelegen langs de Oostkaai, staat een bestelwagen in lichterlaaie. Hoewel er geen gewonden vallen, is de schade aanzienlijk en lijkt het duidelijk dat er kwaad opzet mee gemoeid is. Meer nog: de brandweer herleidt de bron van de vlammen naar de benzinetank waardoor er van twijfel geen sprake meer kan zijn.

Zondagnamiddag worden de spuitgasten opnieuw opgeroepen en snellen ze naar een parking op de LAR transportzone waar een auto staat in brand staat. De mannen en vrouwen van hulpverleningszone Fluvia krijgen het vuur snel onder controle. Deze brand ontstond door een samenloop van technische toevalligheden maar dat kon niet vermijden dat het op sociale media snel gonsde van de geruchten. Twee dagen en twee branden? Dit brengt enkele akelige herinneringen naar boven. Helaas voor de Menenaars waren ze nog niet aan het einde van het verhaal.

Tijdens de nacht van zondag op maandag bereikt een nieuwe noodoproep de hulpdiensten, voor een woning die in lichterlaaie staat. De brandweer wordt massaal uitgestuurd naar de Oostkaai, alles samen slechts enkele honderden meters verwijderd van de plaats waar ze zaterdag een bestelwagen moesten blussen. Voor de rijwoning, die op de lijst van te slopen gebouwen staat, is alle hoop verloren. De spuitgasten kunnen vermijden dat het vuur overslaat naar de aanpalende gebouwen maar ook hier wordt snel duidelijk dat de vlammenzee niet per toeval ontstond. Gaat het om een foutieve handeling van enkele krakers of is er sprake van criminele handelingen? Heel wat vragen, weinig antwoorden en voor de inwoners van de volkse wijk, pal aan de grens, was de ellende nog niet voorbij.

Maandagavond worden enkele inwoners van de Moeskroenstraat ongerust wanneer ze vreemde geluiden horen op straat. Wanneer ze poolshoogte nemen, zien ze hoe een geparkeerd voertuig in brand staat. Naast het voertuig merken ze een onbekende man op, die vlucht van zodra hij de mensen opmerkt. Voor zowel buurtbewoners als hulpverleners kan ook hier geen twijfel over bestaan: het voertuig werd bewust in brand gestoken. Een van de buurtbewoners vraagt zich luidop af of hier een pyromaan aan het werk is.

Verontrustend

Voor G.V. (44), die zelf al jarenlang in de Barakken woont, brengen deze recente gebeurtenissen heel wat onaangename herinneringen naar boven. “Jaren terug kregen we hier te kampen met een zekere Hans”, klinkt het. “Een kerel uit een goede en degelijke familie maar waar helaas iets aan scheelde in de bovenkamer. Hij werd betrapt terwijl hij zichzelf openbaar bevredigde en is nadien begonnen met het stichten van vuur her en der. Hij is toen opgepakt geweest maar dit alles vertoont toch heel wat gelijkenissen. Het is moeilijk in te beelden dat de recente branden te maken hebben met afrekeningen. Ik bedoel, je hebt een pand dat klaar stond om te worden gesloopt en een bestelwagen. Ik kan me niet voorstellen dat dit gelinkt kan worden aan banditisme.”

Als het effectief een pyromaan is, dan is dit erg verontrustend

“Ook die sportwagen in de Moeskroenstraat behoorde toe aan een kerel uit Lauwe en niet aan een of andere obscure gast waar we nog nooit van gehoord hebben. Als het effectief een pyromaan is, dan is dit erg verontrustend. Het zal maar aan je voordeur zijn dat hij of zij plots beslist om even iets in brand te steken. Als het overslaat op je woning, wat dan? Echt schrik heb ik niet al ben je daar toch onbewust mee bezig. Ik ga altijd wel nog snel even kijken of alles in orde is vooraleer ik ga slapen. Voor de rest is het vooral een kwestie om er zo min mogelijk mee bezig te zijn.”

Dat G.V. niet alleen is met zijn angst, blijkt al snel wanneer we door verschillende facebookgroepen bladeren. De schrik zit er bij heel wat inwoners van de Barakken stevig in en angstvallig wordt gekeken in de richting van de politie, in de hoop dat hier snel een einde aan komt.

“Toevallige samenloop”

Commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse, woordvoerder van de politiezone Grensleie, begrijpt de commotie maar vult het verhaal aan met één cruciaal element. “Het onderzoek loopt volop en dit voor alle incidenten”, klinkt het. “Alleen is het tot op heden nog absoluut niet zeker dat alles met elkaar kan worden gelinkt. Uit de verschillende inlichtingen die we al hebben kunnen verzamelen, blijkt dat er voor de woningbrand kan worden gekeken in de richting van een accidentele brand, een vuurtje dat compleet uit de hand is gelopen.”

Het woord ‘pyromaan’ nu al in de mond nemen, is erg kort door de bocht

“Bij de overige incidenten moeten we dan weer in een volledig ander milieu gaan kijken en is zelfs een relationele insteek een potentiële piste. Om het woord ‘pyromaan’ nu al in de mond te nemen, is erg kort door de bocht. Natuurlijk kan ik me inbeelden dat dit voor buurtbewoners allemaal erg veel is om te verwerken maar ik denk dat een ongelukkige samenloop van omstandigheden en toevalligheden hier tot op vandaag de beste omschrijving voor kan zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.