Buurt trekt aan alarmbel: “We voelen ons niet meer veilig in Stationsstraat in Waregem”

Björn Carvers en Jurgis Corbanie: "Er zijn hier de laatste tijd verschillende incidenten geweest." © HDV
Redactie KW

In de afgelopen jaren werd in Waregem heel wat geïnvesteerd in veiligheid in de stad. Zo kwamen er in totaal 44 camera’s die alle hoeken 24 uur op 24 in de gaten houden. Maar nu blijkt dat het cameraschild enkele blinde vlekken heeft. Inwoners van die cameraloze gebieden vrezen dat de criminaliteit nu hun kant opschuift. “We kunnen niet de hele stad vol camera’s zetten”, klinkt het bij de burgemeester.

Het steekincident in de Stationsstraat eind vorige week (zie pagina 4, red.) legt een dieper probleem bloot. In Waregem werden in augustus 35 nieuwe slimme camera’s in gebruik genomen tijdens Waregem Koerse. Op 18 locaties staan die nu opgesteld. In de Stationsstraat zijn camera’s geposteerd aan de ingang van park Baron Casier (een vaste camera, red.) en op het kruispunt van de Olmstraat en de Stationsstraat (een vaste en een bewegende camera, red.).Maar niet in de rest van de straat. De nieuwe camera’s hebben een groot bereik en kunnen tot op 150 meter nog steeds een nummerplaat lezen.

Er hangt een rare sfeer in de Stationsstraat die er vroeger niet hing

Race

In september vroegen oppositiepartijen N-VA/Open VLD om nog meer camerabewaking. Ook Davy Christiaens van Dakwerken Davy uit de Stationsstraat wil meer camera’s op het einde van zijn straat. “Ik was vorige week met mijn hond op het voetpad aan het wandelen. Ik werd bedreigd door mensen in een wagen. Mijn vrouw kan niet meer met de hond gaan wandelen, want het is veel te onveilig. Er hangen hier geen camera’s. Gevolg? Er wordt hier soms echt geracet, terwijl het hier zone dertig is.”

Een overzicht van de camera's in Waregem. Een groot deel van de Stationsstraat (zone in het rood) heeft geen camerabewaking.
Een overzicht van de camera’s in Waregem. Een groot deel van de Stationsstraat (zone in het rood) heeft geen camerabewaking.

Buurtbewoner Jurgis Corbanie van de kapperszaak Coiffure Jurgis spreekt van nog een andere blinde vlek. Hij woont al 36 jaar in Waregem en getuigt dat hij zich niet meer veilig voelt in de Stationsstraat maar ook achter het Vredegerecht aan de Nieuwe Olm. “De laatste twee jaar zie je het enorm veranderen. Vooral na 22 uur slaat rust soms om in onrust. Er zijn al verschillende incidenten geweest, ook op het pleintje achter het Vredegerecht”, weet de man.

Björn Carvers vult aan: “Ik werk vaak tot laat op de avond in mijn tattooshop. Het is inderdaad de laatste twee jaar dat het hier onveiliger is geworden. Ik herinner me nog een incident van een tweetal weken geleden, met enkele jongeren die herrie zochten. Ik vind zelfs dat de onveiligheidsgevoel al toeneemt om 18.30 uur. Dan zie je hier mensen samentroepen. Er hangt een rare sfeer die hier vroeger niet hing.”

De burgemeester merkt zelf evenwel niks van een veranderde sfeer. “Het is de eerste keer dat ik hoor dat hier schermutselingen zijn. Als zoiets gebeurt, dan moet men dat melden aan de politie. Als inderdaad blijkt dat de Stationsstraat het gevaarlijkste punt is van Waregem, dan moeten er meer camera’s komen. Maar het lijkt me eerder wat bij de haren gegrepen. Als het dan in een naburige straat gebeurt, moeten we daar dan ook een camera plaatsen? We kunnen zoveel mogelijk doen, maar we kunnen Waregem niet vol zetten”, vertelt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). Verder wijst de burgemeester naar de horecazaken die sociale controle uitvoeren in de straat. “Ik woon zelf in de Stationsstraat. Ik wil gerust tien keer per avond door die straat lopen. Er is daar ook heel wat sociale controle, er zijn daar een viertal restaurants die open zijn tot middernacht of 1 uur ‘s nachts. Er is daar ook bar Hermanos, die een goede reputatie heeft”, vertelt de burgervader.

Fietszone

De burgemeester geeft nog mee dat de camera’s er zijn gekomen om evenementen als het Belgisch kampioenschap Wielrennen of Waregem Koerse te monitoren. “We hebben de camera’s in de eerste plaats voor evenementen laten installeren. We nemen de gelegenheid te baat om ze het hele jaar door te huren. Maar de hele stad coveren met camera’s? Excuseer, dat kunnen we niet doen. Dat kan Kortrijk niet, dat kan Gent niet. Mocht de politie nu zeggen dat voor Waregem Koerse nog een camera nodig is voor de doorstroming in de Stationsstraat, dan wil ik dat wel doen”, klinkt het bij Kurt Vanryckeghem.

Jens Vercouter, die al 16 jaar naast de nachtwinkel woont, getuigt: “Het is hier een fietszone, maar ik zou het eerder een autostrade noemen. Waarom geen camera’s in de hele straat? De problemen verleggen zich gewoon waar geen camera’s hangen. We zouden met de buurtbewoners bekijken welke initiatieven we kunnen ondernemen om de veiligheid weer te verhogen. Dan denken we aan camera’s, maar ook zeker een gesprek met onze burgemeester.”

Burgemeester Kurt Vanryckeghem gaat maar wat graag in op de uitnodiging: “Ik ben niet zo onbereikbaar, men kan me zeven op zeven bereiken. Dus als er een gesprek nodig is, dan kan dat, geen probleem.” Ondertussen heeft de meerderheid al concrete plannen om twee camera’s te plaatsen. Er komt een extra camera aan de fietsenstalling aan het zwembad De Treffer en aan de fietsenstalling aan het station. “Er is een evaluatie gebeurd. We zullen nu twee extra camera’s plaatsen.”

Politie: “Camera’s zeker nuttig”

“De camera’s worden tijdens evenementen continu bekeken, 24 uur op 24. Bijvoorbeeld tijdens Waregem Koerse is er zeven dagen permanentie, zodat we snel en adequaat kunnen ingrijpen voor een opstootje. Uiteindelijk is er dit jaar niet meer dan dat gebeurd”, vertelt burgemeester Kurt Vanryckeghem. Doorheen het jaar blijven de camera’s filmen en worden de beelden één tot twee maanden bewaard. Die beelden kunnen dan bij een incident opgevraagd worden door de politie. “Maar de camera’s worden ook door onze verkeersdienst gebruikt om verkeerstromen in kaart te brengen. Met die slimme camera’s kunnen we eenvoudig zien hoeveel auto’s, fietsers en wandelaars door de straat passeren”, vult de burgervader aan.

In een gesprek met politiecommissaris van zone Mira, Michaël Vanden Heede, blijkt dat de camera’s wel een aanwinst zijn. “De camera’s zijn absoluut nuttig, het is één van de onderdelen van een onderzoek. Er zijn bijvoorbeeld camera’s in Het Pand, die we kunnen consulteren als zich daar iets voordoet. Vroeger gebruikten we daarvoor de camera’s van particulieren in winkels en banken”, klinkt het. Cijfers over hoeveel keer de camera’s al dan niet succesvol gebruikt werden kon de commissaris evenwel niet voorleggen. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier