Buurt start inzamelactie nadat beeldje uit kapel werd gestolen

Het venster in de kapel werd stukgeslagen. Antonius vervangt het gestolen beeld. © TP
Redactie KW

Maar liefst 60 jaar lang zorgde Marcella (80) voor haar dagelijkse houvast, het beeld van de Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in een wijk in Ieper. Groot is haar verontwaardiging dat het beeld nu werd geroofd uit de kapotgeslagen kapel.

“Wij komen, Lieve Vrouw, uw bijstand vragen, tot sterkte in onzen harden levensstrijd.” Zo begonnen de bewoners van de Ieperse Kalfvaartwijk hun gebed tot de Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in een kapel, die opgericht werd op 8 september 1944. “Ze baden er elke dag voor de oorlogsslachtoffers uit de buurt en smeekten om het einde van WO II”, vertelt buurtbewoonster Marcella Dumeez (80). “Ik kwam in 1961 in de wijk wonen en heb altijd voor de kapel gezorgd. Kuisen, onderhouden, sluikstort ruimen en bloemen plaatsen: bijna elke dag kwam ik naar de kapel. Elk jaar komen we met de buurtbewoners samen op de eerste maandag van de Mariamaand mei om er te bidden. Ja, daar komt nog altijd veel volk op af.”

Houvast

Door corona ging de bijeenkomst dit jaar niet door en Marcella moest toen verhuizen naar een zorgflat in de buurt. “Maar ik probeer er nog elke dag te gaan wandelen. Afgelopen zondag lagen er overal glasscherven rond de kapel. Iemand had het glas stukgeslagen en het beeld meegenomen. Dat was precies een slag in mijn gezicht. Ik slaap slecht en ben er echt van aangedaan. De Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstaand is mijn houvast. Elke dag bid ik tot haar, zeker in deze coronatijden.”

Intussen staat er een nieuw beeld. Op initiatief van Marc Durieu, de uitbater van het nabijgelegen café De Torrepoort. “Dat is de Heilige Antonius, die aanbeden wordt om zoekgeraakte zaken terug te vinden”, zegt Durieu. “We hopen dat het origineel beeld terugkomt en vragen iedereen om uit te kijken naar dit erfstuk.”

Oproep op sociale media

Ook Philip Bolle, Iepers schepen van Onroerend Erfgoed (SP.A), doet een oproep op sociale media: “Breng het Mariabeeldje terug of er zwaait wat.” Intussen blijft de buurt niet bij de pakken zitten. Durieu start een inzamelactie om een identiek beeld aan te kopen en het glas extra te beveiligen. “Ik verwacht dat we het nodige bedrag snel zullen halen, want deze diefstal leeft in de buurt. We zijn opgegroeid met zulke kapellen en de mensen zijn serieus geschrokken. Zo’n beeld stelen, doe je niet. We hopen dat de kapel en het beeld er nog lang mogen staan. Ze brengen ons misschien geluk.”

Intussen blijft Marcella bidden. “Want nooit vergeefs kwam een zijn nooden klagen bij U, Maria, die ons Moeder zijt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier