Burgerlijke partij: “Na elke slag, na elke stamp, kon je stoppen”

?Dirk (Capelle, red) was een modelburger. Een ouderwetse West-Vlaming: hele dagen werken en veel sparen?, aldus meester Luc Arnou. © GF
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) heeft de advocaat van de burgerlijke partijen gevraagd om de beschuldigde te veroordelen voor roofmoord. Meester Luc Arnou wees de jury op de talrijke leugens van de Oostendenaar. Vantroyen aanhoorde het pleidooi voorovergebogen, met het hoofd op de knieën.

Meester Luc Arnou verdedigt de belangen van de vrouw en familieleden van Dirk Capelle. “Dirk was een modelburger. Een ouderwetse West-Vlaming: hele dagen werken en veel sparen. Soms een natje en een droogje, en dat mochten ook twee of drie pintjes zijn.” Ondanks 35 jaar huwelijk bezocht de Roksemnaar al tien jaar homobars. “Het is duidelijk dat Dirk die neiging altijd gehad heeft. Hij heeft die andere kant verschrikkelijk goed verborgen gehouden. Hij zal zich ongetwijfeld verzet hebben, maar hij heeft die oneerlijke strijd met zichzelf verloren.”

“De hoofdrolspeler op de bühne”

Voor de nabestaanden zijn de vele leugens van de beschuldigde een doorn in het oog. Hun advocaat stoorde zich aan de manier waarop hij de reconstructie naar zijn hand zette. “Hij was de hoofdrolspeler op de bühne. Hij heeft iedereen voor de zot gehouden, want zijn verhaal was van A tot Z gelogen.” Donderdagochtend wijzigde Vantroyen nogmaals zijn verklaringen. “Dit proces is dus niet voor niets geweest, we zijn zeker een stap dichter bij de waarheid gekomen.”

Loyauteit is mooi, maar mag niet uitmonden in blinde goedpraterij

Die waarheid schuilt volgens meester Arnou grotendeels in het verhaal dat de beschuldigde kort na de feiten aan een vriend deed. “Hij noemde het een ‘beleggingske’. Hij zat krap bij kas en wilde een homo in elkaar slaan. Hij sloeg twee vliegen in één klap.” Vantroyen stal geld van het slachtoffer en probeerde met zijn auto weg te rijden. “Zijn DNA is gevonden op de deur van de bestuurder en op het stuur. Of hij nu 40 of 50 euro pakte is zelfs niet relevant. We zitten 1.000 procent zeker met een diefstal.” De homohaat van de beschuldigde staat volgens de familie van Dirk Capelle als een paal boven water. Zo ging hij bewust naar een gaybar om een homoseksueel mee te lukken naar het Maria Hendrikapark.

Het oogmerk tot doden blijkt volgens de burgerlijke partijen overduidelijk uit het profiel van de dader en de manier waarop hij zichzelf onder controle hield. “Als moordwapen koos hij vuisten en voeten. Met één ‘high kick’ schopte hij al iemand in het ziekenhuis.” De beschuldigde bleef het slachtoffer schoppen en slaan. “Dirk had een gebroken kaak, een gebroken neus en zeven gebroken ribben. Na elke slag, na elke stamp, kon je stoppen.”

“Operatie S.O.S.: Save Our Shawn”

Daarnaast hekelde meester Arnou ook nog de houding van een groot deel van de vriendenkring van Shawn Vantroyen. Ze hielpen hem om na de feiten van kledij te veranderen, maar verdraaiden op de zitting hun verklaringen ook zoveel mogelijk in het voordeel van hun vriend. “Loyauteit is mooi, maar mag niet uitmonden in blinde goedpraterij. Je mag niet blind zijn voor de waarheid en voor de slachtoffers. Het deed mij denken aan een operatie S.O.S., Save Our Shawn.”

Vrijdagochtend zal de openbaar aanklager zijn requisitoir houden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier