Burgemeester van De Haan is vernielingen in zijn gemeente spuugzat

De burgemeester is de vernielingen in zijn stad beu. © foto JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) ondernam met zijn gemeentebestuur heel wat maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De laatste tijd worden echter heel wat sensibiliseringsborden beschadigd en worden toiletten in zijn gemeente besmeurd. “Ronduit schandalig”, reageert de burgemeester.

De Haan onderneemt de laatste maanden heel wat maatregelen om mensen te sensibiliseren rond corona. Mensen worden via borden aangespoord de opgelegde maatregelen te volgen en hun verantwoordelijkheid te nemen. Vandalen viseren echter de borden. Tientallen borden die mensen op hun verantwoordelijkheid wijzen om afstand te houden van elkaar en het rechtse voetpad te nemen, werden beschadigd en moesten vervangen worden.

“We kregen al vaker te maken met inbraken in cabines, maar wat er nu gebeurt tart elke verbeelding”, reageert de burgemeester boos. “Het ene na het andere bordje sneuvelt door de wil van anderen. Het is onbegonnen werk om voortdurend de bordjes te gaan vervangen. Dat kost allemaal geld en moeite. We hebben onze mensen in deze toch wel drukke tijd van het jaar hard nodig voor andere zaken. Dat we ze dan moeten inzetten om de schade te herstellen, dat gaat een brug te ver”, aldus burgemeester Vandaele.

De maat is vol

Daarnaast werden extra mobiele toiletten geplaatst, maar ook die werden door vandalen geviseerd. De burgemeester betreurt het vandalisme in zijn gemeente. “Een unit werd omvergeduwd en bovendien besmeurd met uitwerpselen. Dat is ronduit schandalig”, gaat burgemeester Vandaele verder. “Wat bezielt mensen om tot zo’n daden over te gaan? We proberen met z’n allen om het virus onder controle te krijgen en dan doet men zoiets”, aldus de burgemeester.

Tot overmaat van ramp is dat nog niet alles. “Ons strand werd onderverdeeld in twaalf zones. Aan elke zone plaatsten we een hokje waar een jobstudent overdag aanwezig is en waar we zorgen voor ontsmettingsgel. In dat hokje hangen stickers met onze slogan ‘Veilig welkom in De Haan’. Ook die werden er gewoon afgesleurd en dat al voor de tweede keer. De maat is vol.”

Twee daders die mogelijk iets te maken hebben met het vandalisme werden al opgepakt. De politie van Bredene-De Haan heeft ondertussen het toezicht verhoogd. Daarnaast zal ‘s nachts de drone de lucht ingestuurd worden om eventuele dader(s) op heterdaad te betrappen.

(JRO/ foto JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier