Burgemeester na gelekte foto’s seksfeestje: “Mogelijk gevolgen voor politieke functioneren”

La Brasa © gf
Redactie KW

Via Whatsapp doen 180 pikante foto’s van een privéfeestje in zomerbar La Brasa de ronde.

“Pure chantage vanuit politieke kring.” Schepen van Ruimtelijke Ordening Frank Gheeraert (Open VLD) reageert verbolgen op de foto’s die momenteel de ronde doen via sociale media. Op de beelden zie je naakte mensen feesten, in expliciete poses. “Het was een privéfeestje voor iemands verjaardag, eerder deze week. Dit is pure schending van de privacy. Ik laat het hier niet bij. Toen ik vannacht dit bericht kreeg, contacteerde ik meteen de politie. Het parket van Ieper neemt de zaak heel serieus.”

Honderden beelden

Een anoniem persoon stuurde in de nacht van woensdag op donderdag een bestand met 180 pikante foto’s van een erotisch feestje in La Brasa door. In totaal zouden er 800 beelden zijn, klinkt het. “Indien jullie denken dat we deze foto’s niet hebben, kun je ze alvast alle 800 proberen tegen te houden op het net, maar dit gaat via privéberichten naar alle klanten van La Brasa en alle klanten van de aanwezige zelfstandigen in La Brasa“, klinkt het dreigend. “Wij hebben gezien dat er heel veel steun is van sponsors, zij zullen dit ook krijgen indien niet alle events tegen ten laatste donderdag 18 uur weg zijn.”

De schrijver lijkt in de eerste plaats de zomerbar te viseren. “Wat we nu vooral willen, is dat jullie jullie verantwoordelijkheid nemen en alle events van de zomerbar afgelasten, indien dit niet gebeurt krijgt Langemark alvast de warmste zomerbar van België”, is een van de eisen van de anonieme briefschrijver.

Parket

Volgens hem waren er “bekende figuren uit de politieke cirkel van Langemark aanwezig”. In het bericht wordt één politicus met naam en toenaam genoemd: Frank Gheeraert (Open VLD), die met zijn vrouw op het feestje aanwezig was.

Op Facebook plaatste de Langemarkse schepen donderdagmiddag ook nog dit bericht. “Bericht aan de anonieme persoon die denkt mij te kunnen chanteren. Persoonlijk kan ik er eens goed mee lachen… maar mijn kinderen kunnen dat niet !!! Ik laat het hier niet bij. Kan iedereen die de chantage mail ontvangen heeft mij een privé-berichtje sturen.”

Zomerbar La Brasa is momenteel gesloten. De zaakvoerder was wel even aanwezig, maar weigerde elke commentaar.

Parket Ieper bevestigt intussen dat er in de late voormiddag door Frank Gheeraert een klacht is ingediend bij de politie wegens laster en eerroof. Daarop heeft het parket een opsporingsonderzoek gestart.

Schepen Frank Gheeraert reageerde intussen ook met een mededeling:

Het privéfeest met 20 vrienden vond plaats in aanwezigheid van uitsluitend volwassenen, het was volledig afgesloten van de straatkant zonder mogelijkheid tot inkijk. Bijgevolg zijn hier geen strafbare feiten gepleegd.

Wie evenwel strafbare feiten heeft gepleegd is de onbekende die de foto’s heeft genomen. Meer bepaald gaat het hier over de schending van de privacy (voyeurisme), aanranding van de eerbaarheid en poging tot chantage. Hiervoor heeft hij of zij zelfs bijzondere inspanningen moeten leveren om vanuit een maisveld op wel 100 meter van de openbare weg deze foto’s te nemen. Intussen gaan deze foto’s al viraal.

Ondertussen werd hiervoor klacht ingediend bij politie en parketmagistraat tegen onbekenden en is gevraagd aan de politie om onmiddellijk onderzoek in te stellen. Ze nemen dit feit bijzonder ernstig.

Met de betrekking tot de vraag om onze politieke verantwoordelijkheid te nemen om alle events af te lasten, is er geen enkele grond om dit te doen. Trouwens de zomerbar opereert binnen alle wettelijke bepalingen.

We laten ons als gemeentebestuur niet opjagen, intimideren noch chanteren en laten het gerecht in deze zijn werk doen.

Frank Gheeraert: “Ik betreur deze persoonlijke aanvallen ten zeerste en vraag de nodige sereniteit, niet in het minst voor mijn kinderen. De komende dagen zal ik in overleg met mijn partij in alle rust kijken hoe ik met deze situatie verder zal omgaan. Dank voor het begrip”

Buiten dit persbericht wens ik geen verdere verklaringen af te leggen.

Ondertussen zat burgemeester Alain Wyffels (CD&V) van Langemark-Poelkapelle al samen met schepen Frank Gheeraert (Open VLD) en Laurent Hoornaert, voorzitter van Open VLD Langemark-Poelkapelle.

Eigenlijk is dit een privé-aangelegenheid, al heeft het natuurlijk ook wel mogelijke gevolgen voor het politieke functioneren van Frank

“Zoiets kom je natuurlijk niet elke dag tegen, gelukkig maar”, zegt Alain Wyffels. “Ik ben vanmorgen enorm geschrokken toen ik het hoorde. Eigenlijk is dit een privé-aangelegenheid, al heeft het natuurlijk ook wel mogelijke gevolgen voor het politieke functioneren van Frank. Dit is een probleem voor de schepen en voor zijn fractie, het is in eerste instantie aan hem om te bekijken hoe ze dit verder zullen aanpakken. Wij als coalitiepartner van CD&V wachten af hoe het nu verder evolueert en we zullen daar voorlopig geen uitspraken over doen”, zegt Wyffels. Hoe hij zou reageren mocht dit voordoen met een CD&V-schepen? “Ik ga daar op antwoorden met de wijze woorden van wijlen Jean-Luc Dehaene. Ik zou dat probleem oplossen als het zich stelt. Maar dat ik er niet al te gelukkig mee zou zijn, dat spreekt vanzelf“, zegt de burgemeester.

Tot nader order blijft Frank gewoon lijstduwer

Bij Open VLD, waar Frank Gheeraert voorlopig op de plaats van lijstduwer staat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober, reageren ze aangeslagen. “Ik ben in de periode 1999-2000 samen met Frank in de politiek begonnen”, zegt voorzitter Laurent Hoornaert. “Dit is voor hem een serieuze aanslag op zijn leven. Maar niet alleen voor hem: ook voor zijn vrouw en drie kinderen is dit verschrikkelijk, zeker omdat zij er op zich niets mee te maken hebben en toch op een schandalige manier behandeld worden. Ik hoop dat ze nu eventjes de nodige rust krijgen om dit binnen hun gezin te bespreken. Ook voor ons als partij is het belangrijk dat we even wachten tot het stof is gaan liggen. De komende dagen gaan we met het hele team bekijken hoe het nu verder moet. Vandaag kunnen we daar geen uitspraken over doen. Tot nader order blijft Frank gewoon lijstduwer, al is de lijst natuurlijk maar officieel als ze effectief ingediend is”, zegt Hoornaert. Het motief van de anonieme briefschrijver is volgens hem geen politieke beschadigingsoperatie, maar wel degelijk gericht tegen de zomerbar. “In de brief is het duidelijk: hij wil dat alle evenementen daar afgelast worden. Maar die bar zorgt niet voor problemen en heeft geen enkele overtreding begaan. We kunnen die dus simpelweg niet sluiten.”

(ON/JL/LK/IN/KPL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.