Burenruzie ontaardt en man haalt luchtkarabijn boven: “Hij wilde schieten omdat we moslims zijn”

Julie en de kleine Zayd. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Maandagavond ontaardde een dispuut over een bestelwagen compleet in de Tuighuisstraat. Een zestiger richtte een luchtkarabijn op een aantal personen. “Hij wilde op ons schieten louter omdat we moslims zijn”, klinkt het bij die mensen. “Klinkklare nonsens. Ik reageerde in een opwelling na wekenlange pesterijen en bedreigingen”, schreeuwt de kerel in kwestie het uit.

Julie Dury (30) is overduidelijk nog steeds onder de indruk van de gebeurtenissen die zich in de buurt hebben afgespeeld. “Hoe zou je zelf reageren moest iemand plots een wapen op je kind richten? Mijn zoontje Zayd is slechts 2 jaar oud en speelde hier de volledige zomer in de Sint-Antoniusstraat en wat verder in de Tuighuisstraat. We weten dat de man, een oudere heer, het niet echt op vreemdelingen heeft voorzien. Toch hadden we er nooit echt problemen mee, maar het geweld dat we hier maandag hebben meegemaakt deed ons meteen denken aan toestanden zoals in Chicago.”

Zoontje bedreigd

De dagelijkse speelpartij van de kleine Zayd draaide bijna op een drama uit. “Enkele dagen terug was er een dispuut met mijn man”, vertelt Julie. “Mohammed werkt als zelfstandige transporteur voor een vleeshandel en parkeert soms zijn bestelwagen in de Tuighuisstraat. Voor die man in kwestie was dat onaanvaardbaar en er werden al wat verwijten naar ons hoofd geslingerd. Het gros van die verwijten ging over onze geloofsovertuiging, want hij liet duidelijk verstaan dat hij het niet met moslims kon vinden. Veel aandacht hebben we er nooit aan geschonken en dat werkte bij hem als een rode lap op een stier blijkbaar. Omdat wij niet op zijn provocaties ingingen, begon hij maandagavond ons zoontje te bedreigen. Toen mijn man verhaal ging halen, verscheen die kerel plots aan zijn raam met een karabijn in zijn handen. Hij richtte het meerdere malen in de richting van mijn zoontje en mijn man waardoor er heel wat paniek ontstond.”

(lees verder onder de foto)

Julie kon een foto nemen van de schutter.
Julie kon een foto nemen van de schutter.© gf

De politie kwam ter plaatse en kon de situatie kalmeren, al is Julie niet meteen te spreken over de interventie. “Ons verhaal? Daar hadden de agenten geen interesse in. Die kerel? Die namen ze niet eens mee! Blijkbaar is het dus perfect OK om kinderen met een wapen te bedreigen, zolang ze moslim zijn. Samen met ikzelf passeren dagelijks heel wat mama’s met hun kinderen voorbij die woning. Misschien zitten ze hier te wachten tot het grondig fout loopt? Ik voel me absoluut niet meer veilig met zo iemand die hier in de volkse buurt woont.”

Reactie politie

Thomas Detavernier, woordvoerder voor de politiezone, bevestigt de interventie. “Na de oproep stuurden we heel wat ploegen ter plaatse die de situatie konden ontmijnen”, klinkt het. “Het wapen in kwestie werd in beslag genomen en nu wachten we op verdere instructies van het parket. Veel details kunnen we hier niet over kwijt, al wil ik wel toevoegen dat we op de hoogte zijn van de situatie en de buurt sowieso al nauwlettend in de gaten houden. Onze wijkagenten zullen in het verdere vervolg van deze zaak een belangrijke rol spelen.”

Mijn zoon werd met de dood bedreigd, hij kreeg te horen dat ze zijn keel zouden doorsnijden – P.D. (60)

De zestiger in kwestie, P.D. (60), ontkent niet dat hij een luchtkarabijn tevoorschijn toverde, al brengt hij wel een compleet ander verhaal. “Ik heb hier nog nooit problemen gehad met eender wie, ongeacht hun afkomst. Een paar weken terug belde ik wel de politie over een bestelwagen die hier stond. Drie weken lang stond die, tijdens de hittegolf, in de felle zon en daar zaten blijkbaar nog vleesresten in. De geur was enorm en toen ik een paar keer in de straat ging vragen van wie die het voertuig was, gaf niemand thuis. Toen de politie hier uiteindelijk kwam kijken, nam de eigenaar van die bestelwagen dat op als een enorme provocatie en sedert die dag werd ik bijna dagelijks beschimpt en aangevallen. Ook mijn zoon werd met de dood bedreigd, hij kreeg te horen dat ze zijn keel zouden doorsnijden.”

“Geen racist”

“Maandagavond liep het hier inderdaad opnieuw de spuigaten uit, toen mijn zoon weer werd bedreigd. Mijn stoppen sloegen door en ik richtte inderdaad mijn karabijn op die man. Nooit had ik de intentie om ook daadwerkelijk te schieten, want het gaat hier om een luchtkarabijn, daar kun je niemand mee doden. Ik wilde gewoon mijn zoon verdedigen. Ik heb er zo’n gigantische spijt van, maar ik huiver nog meer dat men beweert dat ik een wapen op een kind heb gericht. Dat is helemaal niet waar! Ik heb problemen met de eigenaar van die bestelwagen en helemaal niet met dat kind, dat hier trouwens op dat moment niet eens was. Ondertussen is het volledige verhaal gedraaid alsof ik een super racist zou zijn, maar ik had de politie sowieso gebeld in deze situatie, ongeacht de afkomst”, beweert P.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier