Brugse vrouw ontkent jarenlange belaging gepensioneerde schooldirecteur

Redactie KW

Een 57-jarige Bruggelinge staat in de Brugse rechtbank terecht voor belaging en bedreiging van een gepensioneerde schooldirecteur en zijn vrouw. An B. ontkent de feiten in alle talen. “Ik ga kapot aan deze zaak”, snikte ze maandag in de rechtbank.

Al sinds halfweg de jaren negentig krijgen gepensioneerd schooldirecteur N.D. en zijn vrouw anonieme dreigtelefoontjes en dito brieven in de bus van hun appartement in de Gustave Vincke Dujardinstraat in Brugge. “Ik maak je kapot, rotzak! Wacht maar af”, “Ik pak je wel met je heks” of “binnenkort woedt er een brandje” zijn maar enkele van de dreigementen die in uitgeknipte krantenletters te lezen stonden in de brieven. Maar daar bleef het niet bij. De deurbel van de slachtoffers werd met teer beklad en de gang werd tientallen keer met verf en eieren besmeurd.

In 2002 hielden de dreigementen en vandalenstreken plotseling op, maar in 2008 begonnen ze opnieuw waarna de politie via een telefonieonderzoek uitkwam bij beklaagde An B., die in hetzelfde appartementsgebouw woont. Ze ontkende de feiten met klem waarna de zaak in 2009 geseponeerd werd bij gebrek aan bewijs.

Maar toen er in 2015 opnieuw dreigbrieven toekwamen en er daadwerkelijk brand werd gesticht, volgde een huiszoeking bij B. en werd ze gearresteerd. “In een kast vonden we een doos met gouden kleefletters“, verduidelijkte de procureur. “Ze leken sterk op de letters die we vonden op sommige dreigbrieven.” Op de brieven werd evenwel nooit DNA aangetroffen van B., die de feiten gisteren nog steeds met klem ontkende.

Dader in schoolmilieu

Haar advocaat richtte zijn pijlen op het onderzoek. “De brieven verwezen inhoudelijk naar het verleden van het slachtoffer als schooldirecteur. De werkelijke dader moet dan ook in het schoolmilieu gezocht worden. In een gemeenschappelijke ruimte in het gebouw liggen de telefoondraden bloot en daar kan in principe iedereen een telefoontoestel op aansluiten. Die stickertjes gebruikte mijn cliënte om fotoalbums te versieren. Mijn cliënte heeft ook totaal geen motief. Ze ging vroeger zelfs nog samen op reis met de burgerlijke partijen.”

N.D. en zijn vrouw vroegen elk een morele schadevergoeding van 1.500 euro. An B. vroeg de vrijspraak. “Met welke reden zou ik dit in godsnaam mijn buren aandoen”, snikte ze. “Sinds 2009 word ik scheef bekeken voor zaken die ik niet gedaan heb. Ik werd door de politie behandeld als een gangster en ga echt kapot aan deze zaak.”

De uitspraak volgt op 14 januari.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier