Brugse speurders willen dood van Pieter-Jan in Zuid-Afrika gaan onderzoeken

Wijlen Pieter-Jan Staelens. © GF
Redactie KW

Het federaal parket wil zo snel mogelijk een rogatoire commissie naar Zuid-Afrika sturen om de mysterieuze dood van de jonge Brugse advocaat Pieter-Jan Staelens (35) er te gaan onderzoeken. Dat zegt woordvoerder Eric Van Der Sypt van het federaal parket.

Bruggeling Pieter-Jan Staelens kwam op 29 juli om het leven in het Zuid-Afrikaanse kuststadje Hermanus in wat op het eerste zicht een ongeval met zijn auto leek. De jonge advocaat woonde en werkte al enkele jaren in het land in de sector van groene energie. De politie opende na het ongeval een onderzoek wegens ‘strafbare manslag’ en deed via de lokale pers een oproep naar getuigen.

Ook de vader van Pieter-Jan, Brugs oud-stafhouder Bart Staelens, ging ter plaatse een kijkje nemen om het onderzoek te volgen. Simultaan opende het federaal parket een onderzoek. Het zijn de speurders van de moordbrigade van de West-Vlaamse federale politie die de zaak onderzoeken.

Aanvraag tot Zuid-Afrikaanse autoriteiten

Het federaal parket heeft nu een aanvraag tot de Zuid-Afrikaanse autoriteiten gericht om een rogatoire commissie te kunnen sturen naar het land. “Dat team, bestaande uit Belgische speurders, zou er het plaatselijke dossier kunnen inkijken en indien nodig ook zelf mensen kunnen verhoren of andere onderzoeksdaden stellen. Het is nu wachten op een antwoord vanuit Zuid-Afrika”, zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket.

Bart Staelens reageert tevreden op het nieuws. “Ik hoop dat het antwoord van Zuid-Afrika niet te lang op zich laat wachten. Ik heb de indruk dat de speurders in België het onderzoek zeer ernstig voeren”, zegt de vader van Pieter-Jan.

Moord op andere jonge Bruggeling

Mogelijk zullen de speurders er ook de mogelijke link onderzoeken met de dood van een andere jonge Bruggeling. Advocaat Thomas Ngeze (27) werd op 15 juni dood teruggevonden in zijn hotelkamer in Johannesburg. Volgens zijn familie werd Thomas Ngeze vermoord door geheime agenten van het Rwandese regime omdat zijn vader Hassan Ngeze onlangs zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling aanvroeg.

Hassan Ngeze zit in een Malinese VN-gevangenis 35 jaar gevangenisstraf uit voor zijn rol in de Rwandese genocide in 1994. Na de genocide vluchtte een deel van zijn familie, waaronder zijn zonen Thomas en Philosophe, naar België. In Brugge werden ze onder andere bijgestaan door advocaat Pieter-Jan Staelens voor het regelen van allerlei documenten.

Na de dood van Thomas Ngeze zou Pieter-Jan Staelens ook, in opdracht van de familie Ngeze, het onderzoek naar de vermeende moord opgevolgd hebben. De familie Ngeze is ervan overtuigd dat Staelens op bezwarende informatie is gestoten en dat hij daarom vermoord werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier