Brugse politie neemt extra maatregelen omwille van vechtende jongeren aan station

foto JVM
Stefan Vankerkhoven

De Brugse burgemeester Dirk De fauw heeft donderdagavond een vruchtbaar gesprek gehad met de politie, het jeugdparket en de scholen in de buurt van het station. Aanleiding was het heropflakkerend geweld door jongeren.

“Het probleem is dat de spoorwegpolitie in Brugge afgebouwd wordt en zich hoofdzakelijk concentreert op hetgeen er in de treinen gebeurt, ze patrouilleren minder in en rond het station. Wellicht krijgt de spoorwegpolitie in de nabije toekomst zelfs geen uitvalsbasis meer in Brugge en zal ze voortaan vanuit Gent opereren”, zegt de Brugse burgemeester Dirk De fauw. Bijgevolg is het vooral de lokale politie die zich moet ontfermen over vechtende jongeren in en rond het station.

“Onze korpschef is bereid de inspanningen op te drijven, de lokale politie zal nadrukkelijker aanwezig zijn in de stationsbuurt, zowel aan de kant Brugge als in Sint-Michiels. Dat stemt de schooldirecties in de buurt wat meer gerust. Er waren de voorbije weken opnieuw meer vechtpartijen onder jongeren, al moet ik eraan toevoegen dat het deze week gelukkig kalm was. Er zijn de voorbije dagen geen nieuwe incidenten gemeld.”

Oppakken

“In het verleden ging de lokale politie enkel over tot identificatie van minderjarige vechtersbazen, in de hoop dat dit hen voldoende zou afschrikken. Dat was niet het geval, want er werden nadien nog feiten vastgesteld door dezelfde jongeren. In overleg met het jeugdparket wordt nu de werkwijze van de lokale politie veranderd: vechtende jongeren zullen meegepakt worden naar het politiecommissariaat, waar hun ouders hen kunnen komen afhalen.”

“We hopen dat op die manier ook de ouders hun verantwoordelijkheid nemen. Wie zich éénmalig bezondigt aan een vechtpartij, krijgt een verwittiging. Als een soort tussenfase. Maar bij herhaalde, zware feiten wordt het jeugdparket ingeschakeld en zullen de minderjarige daders zich voor de jeugdrechter moeten verantwoorden”, aldus Dirk De fauw.

Geen combitaks

De vechtende jongeren die opgepakt worden, mogen nog van geluk spreken: voorlopig zal de lokale politie hen geen ‘combitaks’ aansmeren. Want opgepakte volwassenen die een enkele rit in een combi naar het politiecommissariaat krijgen, moeten in Brugge 100 euro boete betalen….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier