Brugse politie-inspecteur met 1,6 promille in bloed veroordeeld voor zwaar ongeval

De politierechter legde de beklaagde voor het rijden onder invloed een rijverbod van 30 dagen op en een geldboete van 1.600 euro, waarvan 800 euro effectief. © MM
Redactie KW

Een Brugse politie-inspecteur is veroordeeld tot 30 dagen rijverbod en een geldboete van 1.600 euro nadat hij in augustus vorig jaar een zwaar verkeersongeval veroorzaakte onder invloed van alcohol. Met 1,6 promille in zijn bloed ramde de inspecteur met 40 jaar dienst achtereenvolgens een vluchtheuvel, paaltje en geparkeerde wagen. De ravage was groot. “De man kreeg intern een tuchtsanctie. Een ontslag was niet aan de orde”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel.

De Brugse politieman besefte maandagochtend maar al te goed dat hij die bewuste 2 augustus 2018 een zware fout maakte. “Mijn cliënt kwam terug van de tennisclub en had effectief meer gedronken dan toegelaten”, pleitte zijn advocaat. “Ik wil wel benadrukken dat hij wel nog in staat was om te rijden. Op het ogenblik van het ongeval was mijn cliënt al enige tijd op weg.” De verdediging benadrukte bovendien dat ze zich bewust zijn van de voorbeeldfunctie die de man heeft als politie-inspecteur.

Ravage

Het ongeval gebeurde langs de Gistelsesteenweg in Sint-Andries. Even na 22 uur verloor de politieman de controle over zijn stuur en ramde achtereenvolgens een vluchtheuvel, een paaltje en een geparkeerd voertuig om uiteindelijk pas tot stilstand te komen vlak voor een boom. De ravage was groot. Het aangereden voertuig was helemaal vernield en ook de wagen van de politieman was perte totale.

Zijn advocaat zocht weinig excuses voor het ongeval, maar wees wel op de gevaarlijke verkeerssituatie. “Op die plaats is er een plotse versmalling van de rijbaan. Volgens buurtbewoners gebeurden er al diverse zware ongevallen. Al beseft mijn cliënt ondanks alles dat hij in fout was. Het schuldbesef is dus zeker aanwezig”, klonk het pleidooi.

Toen de politierechter vroeg hoe de zware aanrijding juist kon gebeuren op een recht stuk weg, moest de inspecteur toegeven dat hij vlak voordien bezig was met zijn gsm. Een uitleg die de rechter matig kon appreciëren, aangezien de politie dagelijks heel wat bestuurders beboet die met hun gsm bezig zijn achter het stuur. “Ik reed met de wagen van mijn echtgenote. Mijn eigen telefoon was niet geconnecteerd, al is dat helemaal geen excuus voor het ongeval“, sprak de politieman zelf, die al 40 jaar dienst heeft en over een blaco strafblad beschikte.

Tuchtsanctie

De politierechter legde de beklaagde voor het rijden onder invloed een rijverbod van 30 dagen op en een geldboete van 1.600 euro, waarvan 800 euro effectief. Voor het ongeval zelf kreeg hij 200 euro boete. Uit controle bleek bovendien dat het voertuig niet geldig gekeurd was. Daarvoor kreeg de man nog een boete van 120 euro. Bovenop het vonnis mocht de inspecteur het na het ongeval al intern uitleggen bij de politie. “We hebben hem een tuchtsanctie opgelegd. Een ontslag was niet aan de orde“, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier