Brugse longpatiënte met ziekte-uitkering riskeert zware celstraf voor drugshandel

Redactie KW

Een 62-jarige Bruggelinge riskeert 30 maanden cel voor grootschalige speed- en cannabishandel. Toen de longpatiënte in het ziekenhuis belandde namen haar mantelzorgers haar handeltje over. “De beklaagde leeft volledig op kosten van de maatschappij. En toch verkocht ze drugs.”

Het onderzoek ging van start toen de politie in oktober 2018 vernam dat Bruggelinge M.C. (62) vanuit haar woning cannabis en speed verkocht. Toen haar neef S.D. (57) uit Lichtervelde op 24 oktober drugs kwam leveren ging de politie tot actie over. “Als longpatiënte was mevrouw toen pas een dag ontslagen uit het ziekenhuis”, stelde de procureur. “Haar neef had 50 gram speed en zes gram cocaïne bij. In de woning van zijn nicht troffen de speurders 60 gram cannabis en wat speed aan.” In de woning van de Lichterveldenaar trof de politie een kilogram speed, cocaïne, ketamine, 50 gram cannabis en 60 gram heroïne aan. Zowel M.C. als S.D. werden in de boeien geslagen. Enkel S.D. zit nog steeds in de cel.

M.C. lijdt aan COPD, een ernstige longaandoening. Ze moet zich redden met een zuurstoffles en een neuskatheter. De procureur hekelde haar asociale houding. “Zij leeft volledig op kosten van de maatschappij”, fulmineerde hij. “Ze krijgt een ziekte-uitkering en een mantelzorgpremie, woont in een sociale woning en geniet van een verlaagd tarief voor nutsvoorzieningen. En toch dealde ze drugs voor de extra inkomsten.” De vrouw bekende dat ze al twee à drie jaar speed en cannabis verkocht. Maar zelf gebruikt ze naar eigen zegge, niet meer. “Niet verwonderlijk, gezien haar ziekte”, vervolgde de procureur. “Ze wacht op donorlongen, maar ondermijnt intussen de gezondheid van andere mensen.”

Door haar aandoening moest M.C. de voorbije jaren geregeld voor een tijdje naar het ziekenhuis. Haar mantelzorgers, R.M. (45) uit Brugge en B.M. (48) uit Zuienkerke, namen in die periodes haar handeltje over. Voor de beide dames vroeg de procureur elk een jaar cel. Voor M.C. vroeg hij 30 maanden cel en een verbeurdverklaring van liefst 77.500 euro. Haar advocaat Mathieu Langerock drong aan op mildheid. “Maar door haar toestand komt ze helaas niet in aanmerking voor een werkstraf”, pleitte hij. “Voorwaarden naleven is eveneens problematisch want ze kan zich momenteel niet verplaatsen.” Haar neef S.D., die nota bene van een werkloosheidsuitkering leeft, riskeert minstens 37 maanden cel en een verbeurdverklaring van 65.000 euro. Hij zou vier jaar lang drugs hebben verhandeld, maar naar eigen zeggen was het zo lang niet.

Ook de broer van S.D. stond mee terecht, evenwel enkel voor drugsbezit. Hij verblijft in de woning van zijn broer en riskeert tien maanden cel. De uitspraak volgt op 9 april.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier