Dader moordpoging Dirk De fauw geïnterneerd: “Ik ben opgelucht”

Dirk De fauw.© Davy Coghe
Dirk De fauw.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De raadkamer heeft beslist om de 35-jarige Torhoutenaar Bart G. te interneren voor zijn moordpoging op Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Dirk De fauw. “Ik zie in mijn aanvaller veel gelijkenissen met Kim De Gelder. Zelfs zijn moeder noemt hem een gevaar voor de maatschappij en is bang. Ik begrijp niet dat zijn advocaat de vrijspraak vroeg.”

Op 20 juni 2020 wachtte Torhoutenaar Bart G. zijn bewindvoerder Dirk De fauw op aan zijn advocatenkantoor in Sint-Andries. Hij stak met een aardappelmesje in de keel van de Brugse burgemeester, die nipt aan de dood ontsnapte en in het ziekenhuis 24 hechtingen kreeg. De dader werd aangehouden. Omdat hij kampte met psychoses, werd hij psychiatrisch onderzocht. De gerechtsdeskundige kwam tot de conclusie dat Bart V. ontoerekeningsvatbaar is en het parket vroeg de raadkamer om zijn internering. Die beslist nu om dat ook te doen.

Mr. Yen Buytaert, de advocaat van Bart G., wenste daarentegen dat de verdachte vrijuit gaat: “Mijn cliënt kon door zijn geestestoestand onmogelijk wetens en willens handelen. Een stem in zijn hoofd vroeg hem om het slachtoffer “iets aan te doen”. In die omstandigheden kon hij de gevolgen van van zijn daden niet inschatten en moet hij eigenlijk vrijuit gaan. Van het oogmerk om te doden is geen sprake. En mijn cliënt handelde zeker niet met voorbedachten rade.”

“Juiste beslissing”

De vraag tot vrijspraak verontruste slachtoffer Dirk De fauw: “Barts moeder belde mij recent nog op. Ook zij is bang voor het moment dat haar zoon vrijkomt. Ik ben van oordeel dat de maatschappij echt moet beschermd worden tegen deze persoon, bij wie een behandeling in de psychiatrie met slechts beperkte gedwongen opname de voorbije 10 jaar niet het nodige resultaat heeft opgeleverd. Bart G. is ‘zieker’ dan 10 jaar geleden.”

“Bij een vrijlating zou hij zich ongetwijfeld willen wreken op de maatschappij die nu al negen maanden lang zijn vrijheid heeft beperkt. Ik ken hem al meer dan tien jaar. Hij zou dit ervaren als onrechtvaardig en de maatschappij zal moeten boeten voor wat ze hem aangedaan hebben. Het is een persoon die zichzelf steeds als slachtoffer ziet. Daarom ben ik opgelucht dat er beslist is om hem te interneren. Het is de verstandige en juiste beslissing .”

“Ik verwijs naar een andere persoon waarin ik heel veel gelijkenissen zie: Kim De Gelder die in januari 2009 een kinderdagverblijf binnendrong en twee baby’s en een kinderverzorgster heeft gedood. Ik ben bang dat hij dergelijke personen als zijn voorbeeld zal aanzien”, aldus de Brugse burgemeester. (SVK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.