Bruggelinge krijgt twaalf maanden celstraf voor stalking van moordenares

© iStock
Redactie KW

Een 58-jarige Bruggelinge heeft twaalf maanden effectieve celstraf gekregen voor stalking van haar ex-vrouw, een veroordeelde moordenares. De twee waren in 2006 het eerste lesbische koppel dat huwde in een Belgische gevangenis.

Binnen de muren van de Brugse vrouwengevangenis sloeg begin 2006 de vonk over tussen brandstichtster T.V. (58) en moordenares L.C. (57). Eind dat jaar haalde hun jawoord de nationale media, omdat het het het eerste huwelijk betrof tussen twee lesbische vrouwen in een Belgische gevangenis. Maar in 2016, het jaar waarin L.C. haar vrijheid herwon, kwam het tot een breuk en in 2017 volgde de echtscheiding. Toch verzoenden de twee zich en zetten ze hun relatie verder tot die in oktober 2018 opnieuw op de klippen liep.

Stalking

T.V. kon de definitieve breuk niet verteren en daags na een zware ruzie in het bijzijn van de kleinkinderen begon de Bruggelinge haar ex, die tegenwoordig in Zedelgem woont, hardnekkig te stalken. “Ze achtervolgde haar, hing rond aan de crèche van haar kleinkinderen en stuurde haar talloze berichten met bedreigingen”, stelde de advocate van L.C. “Ze beschadigde haar wagen en bekladde de woning van haar zoon. Mijn cliënte heeft enorm veel schrik van haar.”

Volgens het openbaar ministerie waren er tussen 28 oktober 2018 en 27 december 2019 zes klachten tegen T.V. In een voicemailbericht uitte ze zelfs doodsbedreigingen: “Ik ga je hetzelfde aandoen als wat je je man hebt gedaan”. De procureur vroeg een jaar effectieve celstraf voor T.V., die enkel de belaging via sms bekende. “Van achtervolgingen of beschadigingen was geen sprake”, stelde haar advocaat. “Mijn cliënte was dolverliefd en weigerde destijds zelfs om vervroegd vrij te komen, zodat ze bij haar vrouw kon blijven.”

Weg met inboedel

Volgens T.V. ging L.C. er na de ruzie in het bijzijn van de kleinkinderen met een deel van de inboedel en de gemeenschappelijke wagen vandoor. “Mijn cliënte stelde dit vast toen ze thuiskwam na haar politieverhoor”, vervolgde de advocaat van T.V. “Mijn cliënte voelde zich zwaar bedrogen en wou enkel haar spullen terug.”

T.V. kreeg in 2006 vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor brandstichtingen in Nieuwpoort. Ze kwam eind 2007 vrij. L.C. kreeg eind 2005 in het Brugse assisenhof 25 jaar cel voor de moord op haar man Jan Ven der Heyden. Hij werd het hoofd ingeslagen met een bijl en met afgezaagde benen in de vaart gedumpt. L.C. is de feiten altijd blijven ontkennen. In het stalkingdossier kende de rechter haar donderdag een schadevergoeding toe van 1.500 euro. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier