Bruggeling smokkelde moeder en dochter naar VK “uit medelijden”

Een 40-jarige Bruggeling met een flink gevuld strafblad moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor mensensmokkel. Naar eigen zeggen handelde hij “uit medelijden”.

© Getty Images/iStockphoto

Op 20 september 2016 kwam Bruggeling Bjorn L. in een taxi de parking van een tankstation in Oostkamp opgereden. Hij werd vergezeld door een Albanese vrouw en haar dochtertje, die hij verstopte in een verborgen ruimte boven de slaapcabine van een vrachtwagen. De Waalse trucker Pierre B. (54) maakte via de kanaaltunnel de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk, maar daar werden de verstekelingen ontdekt bij de grenscontrole. De vrachtwagen werd in beslag genomen en Pierre B. vloog achter de tralies. De man kreeg 27 maanden cel en mocht eind juni 2017 de gevangenis verlaten. Hij keerde terug naar België waar hij zich woensdag samen met Bjorn L. moest verantwoorden voor de rechter. De twee riskeren elk 30 maanden cel.

Volgens advocaat Luc Arnou handelde Bjorn L. uit medelijden. “Mijn cliënt drijft handel in caravans in Groot-Brittannië. Daar vroeg een man hem om zijn vrouw en kind over te brengen. Op een dag stonden de vrouw en het meisje met hun valies voor zijn deur in Brugge. Mijn cliënt had medelijden en deed het nodige. Geld heeft hij daar nooit voor gekregen.” Bjorn L. liep eerder al talrijke veroordelingen op voor verkeersinbreuken, diefstal en geweld. “Nu heb ik 35.000 euro schulden omdat ik mijn goed hart wou tonen. Die vrachtwagen was immers eigendom van een Poolse collega”, stelde hij. Kris Vincke, de advocaat van Pierre B., vroeg om zijn cliënt geen veroordeling op te leggen. “Hij kreeg zijn straf al in het Verenigd Koninkrijk”, aldus Vincke. De uitspraak volgt op 6 november.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.