Bruggeling riskeert vier jaar cel voor mensensmokkel

©boonchai wedmakawand Getty Images
©boonchai wedmakawand Getty Images
Redactie KW

Een 41-jarige Bruggeling riskeert in beroep vier jaar cel voor mensensmokkel. Hij probeerde een vrouw en haar zevenjarig dochtertje naar Engeland te smokkelen.

Op 20 september 2016 stopte Bjorn L. op een parking in Oostkamp een Albanese vrouw en haar dochtertje in een verborgen ruimte boven de slaapcabine van een vrachtwagen. De Waalse trucker Pierre B. (54) maakte via de kanaaltunnel de overtocht naar Groot-Brittannië, maar daar werden de verstekelingen ontdekt.

B. kreeg daarvoor 27 maanden cel, zijn vrachtwagen werd verbeurd verklaard en keerde na zijn vrijlating halfweg 2017 naar België terug. Bjorn L. handelde naar eigen zeggen uit medelijden. “Mijn cliënt doet zaken in tweedehandse mobilhomes in Groot-Brittannië”, pleitte advocaat Luc Arnou.

“Daar vroeg een Albanese man hem om zijn vrouw en 7-jarige kind over te brengen. Hij heeft zelf een kindje van acht jaar oud. Dus liet hij zijn hart spreken. Geld heeft hij daarvoor niet gekregen. Hij deed het enkel om te helpen”, aldus Arnou die de vrijspraak pleitte.

Maar dat geloofde de procureur-generaal niet die in plaats van 30 maanden waarvan de helft met uitstel, vier jaar vorderde. Bjorn L. is immers geen onbekende voor het gerecht. Hij liep al 50 veroordelingen op, de meeste verkeersinbreuken.

“Maar het is ongeloofwaardig dat hij voor deze feiten geen geld vroeg. Hij zegt zelf dat hij amper kan rondkomen met zijn inkomen en dan zou hij de taxi die moeder en dochter naar Oostkamp voerden, nog zelf betaald hebben!? En dat terwijl hij het vuile werk liet opknappen door een chauffeur die voor hem werkte. Bovendien ging hij aan de uitbater van het tankstation waar de twee aan boord klommen, vragen of er camerabeelden waren.”

Uitspraak op 19 januari. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.