Bruggeling ontkent dat hij medegedetineerde vergiftigde met broodje tonijn

© Getty Images
Redactie KW

Danny A. (42) uit Brugge blijft ontkennen dat hij mee betrokken is bij de vergiftiging van een medegedetineerde in de Brugse gevangenis. “Als ik iets misdoe, ga ik boeten. Maar hier kan ik niet mee leven.” Mogelijk moet een cipier nu komen getuigen onder eed.

Op 21 november 2017 raakte M.A. onwel na het eten van een broodje tonijn in de Brugse gevangenis. De Gentenaar, die vastzit voor drugsfeiten, verloor het bewustzijn en belandde op de ziekenboeg. Het broodje bleek suboxone te bevatten, een medicament dat heroïneverslaafden gebruiken om af te kicken. Ruiseledenaar Dimitri M. bekende dat hij een halve pil van het middel in de tonijnsla had vermengd en kreeg 80 uur werkstraf. Davy M. die de pil leverde, en Oostendenaar Bjorn V., die de pil plette, kregen elk tien maanden effectieve celstraf. Ze zouden hebben gehandeld in opdracht van Danny A. die in 2013 nog werd veroordeeld tot 13 jaar cel. Hij kreeg 12 maand effectief, maar ging in beroep.

“Nergens is er een motief, nergens is er sprake van moeilijkheden tussen M.A. en mijn cliënt”, zegt zijn advocaat Anthony Malego. “Kijk, mijn cliënt is geen heilige. Hij is bekend, berucht en beroemd in Brugge. Als hij in de buurt komt, is het alarmfase 5, maar als hij er niks mee te maken heeft, is het ook dubbel zo moeilijk om dat aan te tonen.”

Veel twijfel

Ook de procureur-generaal twijfelt. “Het motief is inderdaad volstrekt onduidelijk. Het dossier is: sneeuw, sneeuw, sneeuw en uw advocaat heeft er nog meer sneeuw bovenop gelegd.”

Volgens het dossier zou Danny A. aan een cipier hebben verteld dat hij wist wat er ging gebeuren. “Alles staat of valt met de getuigenis van die man, dus ik vind dat hij hier onder eed moet komen getuigen.”

Maar volgens de advocaat van het slachtoffer heeft de cipier geen enkel belang om te liegen. Een bewijs voor advocaat Malego voor nog meer twijfel. “Eerst was hij de planner en de opdrachtgever, nu wist hij ervan maar heeft hij niks gedaan om het tegen te gaan. Wat is het nu eigenlijk?” Danny A., die nu in de gevangenis van Oudenaarde verblijft, blijft erbij dat hij met de zaak niets te maken heeft. “Ik heb met de cipier niet gesproken. Als ik iets misdoe, ga ik boeten. Maar hier kan ik niet mee leven. Ik val uit de lucht. Ik weet van niks.” Uitspraak op 10 november. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier