Bruggeling krijgt acht maanden cel met uitstel voor bekende graffititags

© iStock
Redactie KW

Een Brugse twintiger heeft acht maanden celstraf met uitstel gekregen voor het besmeuren van signalisatieborden, treinen en andere infrastructuur met graffititags. Een Bruggeling die mee terechtstond, werd vrijgesproken.

Wie al eens de autosnelweg neemt of met de trein reist, heeft ongetwijfeld al eens de graffititags ‘Mehor’, ‘Ratse’, ‘Mens’, ‘Vollenbak’ of ‘Madcats’ gezien. Jarenlang was het een mysterie wie verantwoordelijk was voor het creatieve spuitwerk, vaak op halsbrekende hoogtes. Maar begin 2016 kwam daar verandering in toen de uitbater van een carwash in Sint-Michiels in zijn brievenbus de gsm aantrof van Bruggeling Michael D.

Duidelijk herkenbaar op foto

De politie trof op het toestel tal van foto’s van de genoemde graffititags aan en op een foto van 16 september 2015 was D. zelfs duidelijk herkenbaar terwijl hij graffiti aanbracht op een treinwagon. De kledij die op heel wat foto’s te zien was, werd aangetroffen tijdens een huiszoeking bij D. Via de gegevens in de gsm kwam het gerecht ook medebeklaagde J.V. op het spoor. Beide twintigers werden beticht van een niet nader bepaald aantal ‘kunstwerken’ die tussen februari 2013 en juni 2016 op diverse plaatsen in onder andere Gent en Brugge werden aangebracht.

Tijdens de pleidooien ontkenden de twee elke betrokkenheid met klem. De verdediging richtte haar pijlen op het onderzoek. Volgens de advocate van D. had de politie het recht niet om in zijn foto’s te snuisteren en was het onderzoek daarom nietig. Maar de rechter oordeelde dinsdag dat het onderzoek correct werd gevoerd.

Aantijgingen veel te vaag omschreven

Michael D., die in februari 2013 in Hasselt al eens veroordeeld werd voor graffiti, werd uiteindelijk enkel schuldig bevonden aan feiten tussen september en oktober 2015. Dat zijn de feiten die gelinkt konden worden aan de foto’s op zijn telefoon. Voor alle andere feiten werd hij vrijgesproken. Zijn kompaan J.V. werd over de hele lijn vrijgesproken.

Volgens de rechtbank zijn de aantijgingen veel te vaag omschreven. Bovendien worden de geviseerde tags volgens de rechter ook door veel andere graffitispuiters gebruikt en kunnen ze dus niet zomaar aan het duo worden toegeschreven. Het Vlaams Gewest had een schadevergoeding gevraagd van liefst 82.000 euro, maar de rechter verklaarde die claim ongegrond.

Infrabel en NMBS kregen een voorlopige schadevergoeding van 1 euro toegekend.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier