Bruggeling die zoon van boezemvriend neerstak vraagt vrijspraak aan rechter

Redactie KW

Een man uit Sint-Michiels staat in de Brugse rechtbank terecht omdat hij tijdens een dronkenmansruzie de zoon van zijn boezemvriend zou hebben proberen te doden met een mes.

De man, Aleksandr U. (47), beweert dat het mes tijdens een schermutseling per ongeluk in de borst van slachtoffer Dmitri R. terechtkwam en vraagt daarom de vrijspraak. Op donderdagavond 1 augustus hielden Dmitri R. en Aleksandr U., op dat moment nog de boezemvriend van zijn vader, een stevig drankgelag in de tuin van U. in de Spoorwegstraat in Sint-Michiels.

“Geen poging om te doden, maar een ongeluk”

Stomdronken kregen de mannen, met roots in Kazachstan, een zware ruzie. Die ontaardde in een steekpartij, waarbij R. een messteek kreeg op enkele millimeter van zijn hart. Hevig bloedend sleepte hij zich naar binnen, waar hij ineen zakte. Pas de volgende ochtend bracht U. het slachtoffer met zijn eigen wagen naar het ziekenhuis. Hij liet zijn wagen achter en keerde te voet huiswaarts. Op de spoeddienst kon het slachtoffer echter nog net de naam van de dader mompelen, waarop de politie U. kon inrekenen.

De man zat een tijd in voorhechtenis en verscheen dinsdag voor de rechter, waar hij tot grote ergernis bij de burgerlijke partij de vrijspraak vroeg. “Dit was geen poging om te doden, maar een ongeluk”, stelde Wannes Gardin, de advocaat van U. “Het slachtoffer nam tijdens de ruzie zelf eerst het mes, dat op tafel lag, en begon ermee te zwaaien. Mijn cliënt probeerde hem te ontwapenen en tijdens de schermutseling die volgde kreeg het slachtoffer per ongeluk twee messteken.”

“Het voelde alsof hij door de boter stak”

Vincent Vereecke, de advocaat van het slachtoffer, deed deze uitleg af als nonsens. “De beklaagde heeft tijdens zijn verhoor zélf verklaard dat het voelde alsof hij door de boter stak”, fulmineerde hij. “Het lemmet ging recht vooruit en miste het hart van mijn cliënt op een haartje. Dit was helemaal geen ongeluk.”

Tijdens een eerdere zitting vorderde de procureur een effectieve celstraf voor U., maar dinsdag verklaarde ze zich akkoord met probatievoorwaarden. Vonnis op 14 oktober.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.