Bruggeling die moeder en dochter naar UK smokkelde “uit medelijden” krijgt 30 maanden cel

Redactie KW

Een 40-jarige Bruggeling heeft 30 maanden cel gekregen, waarvan de helft met uitstel, voor mensensmokkel. De man, die al een flink gevuld strafregister heeft, handelde naar eigen zeggen “uit medelijden”.

Op 20 september 2016 kwam Bruggeling Bjorn L. in een taxi de parking van een tankstation in Oostkamp opgereden. Hij werd vergezeld door een Albanese vrouw en haar dochtertje, die hij verstopte in een verborgen ruimte boven de slaapcabine van een vrachtwagen. De Waalse trucker Pierre B. (54) maakte via de kanaaltunnel de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk, maar daar werden de verstekelingen ontdekt. De vrachtwagen werd in beslag genomen en Pierre B. vloog achter de tralies. De man kreeg 27 maanden cel en mocht eind juni 2017 de gevangenis verlaten. Hij keerde terug naar België waar hij zich samen met Bjorn L. moest verantwoorden wegens mensensmokkel.

Volgens zijn advocaat Luc Arnou handelde L. uit medelijden. “Mijn cliënt drijft handel in caravans in Groot-Brittannië. Daar vroeg een man hem om zijn vrouw en kind over te brengen. Op een dag stonden de vrouw en het meisje met hun valies voor zijn deur in Brugge. Mijn cliënt had medelijden en deed het nodige. Geld heeft hij daar nooit voor gekregen.” Bjorn L. liep eerder al talrijke veroordelingen op voor verkeersinbreuken, diefstal en geweld. “Nu heb ik 35.000 euro schulden omdat ik mijn goed hart wou tonen. Die vrachtwagen was immers eigendom van een Poolse collega”, stelde hij. Maar op veel medelijden kon L. woensdag niet rekenen. De rechter gaf hem 30 maanden cel en een geldboete van 12.000 euro. Zowel de celstraf als de boete zijn evenwel voor de helft met uitstel. De rechter ontnam L. ook voor vijf jaar zijn burgerrechten.

Kris Vincke, de advocaat van Pierre B., drong tijdens de pleidooien aan om zijn cliënt geen veroordeling op te leggen omdat hij zijn straf al kreeg in het Verenigd Koninkrijk. De rechter ging in op dat verzoek, waardoor de strafvordering ten aanzien van B. verviel.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier