Bruggeling die “denkbeeldige” partners stalkte krijgt voorwaardelijke celstraf

Stefan D. kreeg in 2011 en 2013 al eens probatievoorwaarden opgelegd voor belaging, maar dat haalde niets uit. © Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Een 45-jarige Bruggeling heeft twee jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor stalking van zeven slachtoffers, onder wie vrouwen met wie hij een ingebeelde relatie had. Stefan D. liep eerder al veroordelingen op voor belaging, maar die maakten weinig indruk. Nu moet hij in psychiatrische behandeling.

De feiten speelden zich af tussen begin 2015 en het voorjaar van 2018. Volgens het openbaar ministerie viseerde Stefan D. vooral vrouwen met wie hij een denkbeeldige relatie had. “Wanneer de slachtoffers hem afwezen bestookte hij hen met anonieme telefoontjes en beledigingen op Facebook”, schetste de procureur de feiten tijdens het proces. “Hij maakte hen ook bang door bij nacht en ontij aan hun deur te gaan staan. Hij overstelpte hen met cadeautjes en zelfs geldstortingen. Hij dacht dat liefde te koop was. Het was ziekelijk.” De man belaagde ook zijn ex-werkgever, een lid van de wandelclub en een café-uitbater.

Stefan D. kreeg in 2011 en 2013 al eens probatievoorwaarden opgelegd voor belaging, maar dat haalde niets uit. Volgens de gerechtspsychiater lijdt D. aan een posttraumatische stressstoornis door jarenlange pesterijen in zijn jeugd. “Hij is bijzonder kwetsbaar en kampt bovendien met een alcoholverslaving“, stelde zijn advocate Julie Peelaers. “Hij zoekt telkens contact met kwetsbare groepen maar kan er niet mee overweg als hij afgewezen wordt. Hij heeft intensieve begeleiding nodig.” Hoewel de rechter tijdens de pleidooien niet meteen gewonnen leek voor probatievoorwaarden, ging hij donderdag toch in op het verzoek van meester Peelaers. Enkele van de opgelegde voorwaarden zijn psychiatrische begeleiding en een contactverbod met de slachtoffers.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier