Bronzen kunstwerk gestolen op Kortrijkse Grote Markt: “Krapuul weet niet dat er beelden zijn”

Het beeldje op de Grote Markt. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Een van de twintig Ziemiebeeldjes, die de Heulse kunstenares Mie Bogaerts deze zomer gratis aan stad Kortrijk schonk is verdwenen. Het gaat om het beeldje op de Grote Markt dat vermoedelijk werd gestolen. Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) reageert woedend.

Afgelopen zomer schonk de Heulse kunstenares Mie Bogaerts twintig bronzen beeldjes aan Stad Kortrijk. De stad wilde de kleinoden graag tentoonstellen en creëerde er de ZieMietour mee, een ontdekkingstocht van zeven kilometer doorheen de stad die je kan wandelen en fietsen. Op de meest iconische plaatsen, zoals aan de verlaagde Leieboorden of op de Grote Markt, kan je de beeldjes van Mie spotten.

Marginale krapuuls

Helaas is het beeldje op de Grote Markt nu verdwenen. “Vreselijk vreselijk vreselijk”, reageert schepen Ronse. “Een maand geleden schonk kunstenares Mie Bogaerts ons twintig prachtige bronzen beeldjes. Verspreid over verrassende plekjes in onze stad vormen ze de ZieMietoer.”

“We maakten ons de bedenking dat marginale krapuuls de beeldjes wel eens zouden kunnen stelen. Toch gingen we ervoor. Nu is het helaas van dat. Karaboeja is gestolen, die stond op de Grote Markt”, klinkt het furieus.

De schepen diende klacht in bij de politie en vroeg hen de camerabeelden te bekijken. De Grote MArkt is immers voorzien van verschillende veiligheidscamera’s. Dat het om diefstal gaat lijkt bijna zeker. Het beeldje zat immers met ijzeren staven vast in een bankje. Die werden met professioneel materiaal, waarschijnlijk een slijpschijf, doorgezaagd.

Oproep

“Het marginaal krapuul weet wellicht niet dat er camerabeelden zijn. Mocht iemand iets gezien hebben, laat het ons weten! Aan de daders: jullie zullen er niet goed van zijn!”, laat de schepen nog weten via zijn sociale media. Hij roept bovendien ook op om zijn bericht te delen, zodat de daders snel gevat kunnen worden.

Het beeldje werd met profesioneel materiaal verwijderd.
Het beeldje werd met profesioneel materiaal verwijderd.© gf

De Heulse kunstenares Mie Bogaerts is al jaren aan de slag met het verwerken van verschillende materialen tot figuren waarin de lichaamstaal centraal staat. In haar nieuwste project maakte ze twintig bronzen beeldjes, die ze tot ‘Ziemie’- beeldjes doopte. Ze schonk de beeldjes aan Stad Kortrijk die een wandel- en fietsparcours uitwerkte. De twintig beeldjes van zo’n 20 cm groot werden bevestigd op 20 unieke locaties in de Kortrijkse binnenstad.

Soms springen ze meteen in het oog, andere keren moet je gericht gaan zoeken. Om geen beeldje over het hoofd te zien werd een folder uitgewerkt die op verschillende toeristische plekken in Kortrijk en ook online op www.toerismekortrijk.be te vinden is. Wie langs de twintig beeldjes wandelt of fietst, zal er zo’n 7 kilometer hebben opzitten.

Anekdote

Bij elk beeldje hoort ook een anekdote in dichtvorm. Hiervoor werkte Mie samen met Joris Denoo. Het zijn anekdotes die toepasselijk zijn voor de locatie waar de beeldjes zich bevinden. De beeldjes hebben ook elk hun eigen naam. Zo is er bijvoorbeeld ‘de Leiepisser’ aan de Broelkaai met bijhorend gedicht over vis in de Leie.

Net zoals bij andere recent geplaatste beelden, worden ook bij deze beeldjes QR-codes geplaatst. Wie deze scant komt op de bijhorende pagina op de Kortrijkse beeldbank terecht. Uniek voor deze Ziemiebeeldjes is dat het scannen van de QR-code je ook bij de gedichten brengt, waar je Joris Denoo zijn gedicht zowel hoort als ziet voordragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier