Bronzen beeldje dat gestolen werd op Kortrijkse Grote Markt is terecht

Karaboeja wordt zo snel mogelijk teruggeplaatst. © JVGK
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Karaboeja, het Ziemiebeeldje van de Heulse kunstenares Mie Bogaerts is terecht. Het beeldje sierde al enkele weken de Kortrijkse Grote Markt, maar bleek in de nacht van zaterdag op zondag gestolen. De dief kreeg blijkbaar wroeging en bezorgde het beeldje terug aan de stad via zijn advocaat.

Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) is tevreden. Karaboeja is terecht. Het Ziemiebeeldje van de Heulse kunstenares Mie Bogaerts werd enkele maanden geleden geschonken aan stad Kortrijk samen met negentien andere. De twintig beeldjes vormen samen de Ziemietour, die je doorheen gans Kortrijk gidst.

Klacht

Eergisteren (zondag) raakte echter bekend dat het beeldje op de Grote Markt verdwenen was. Alles wees op diefstal, want er was professioneel materiaal gebruikt om de pinnen waarmee het beeldje vast zat aan zijn bankje, los te zagen. Schepen Ronse reageerde erg boos en diende meteen klacht in bij de politie.

Dat bleek gelukkig overbodig. Dinsdagmiddag kwam een advocaat met het nieuws dat een van zijn cliënten het beeldje had meegenomen, maar zich daar achteraf schuldig over voelde. Het feit dat de Grote Markt uitgerust is met verschillende veiligheidscamera’s waarop de dief duidelijk in beeld kwam, had er wellicht ook iets mee te maken.

“Een advocaat belde ons dat zijn cliënt het Ziemiebeeldje heeft binnengebracht en morgen overhandigt hij het terug aan ons. Bedankt aan iedereen die de oproep heeft gedeeld! Dat Karaboeja terugkeert is jullie verdienste”, laat een euforische schepen weten.

Extra stevig

“We gaan zo snel mogelijk Karaboeja terug op zijn Grote Markt plaatsen en extra stevig bevestigen. De Ziemietoer is een prachtig initiatief waar kunst in de openbare ruimte wordt gebracht, we laten ons niet aan de kant zetten door diefstal of vandalisme!”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier