Broers kotmoordverdachte krijgen slaag op café, parket spreekt van vergeldingsactie

De ruzie begon in een van de cafés maar verplaatste zich al snel naar buiten. © gf
Redactie KW

Wraak voor de dood van de Kuurnse Youlia Soboleva (19). Dat is volgens parketwoordvoerder Tom Janssens de aanleiding voor een stevige vechtpartij in de Burgemeester Reynaertstraat afgelopen weekend. Een groep Tsjetsjenen raakte er slaags met twee broers van kotmoordverdachte Mohammed T.M. (20). Ondertussen werd die laatste veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden voor foltering van een man.

De spanning tussen de Afghaanse en de Tsjetsjeense gemeenschap in de wijde regio Kortrijk is al enkele maanden te snijden. Vrijdagavond 21 december ontstond rond 22.45 uur een zware vechtpartij waarbij naar schatting dertig betrokkenen waren. Een groep Tsjetsjeense jongeren had het volgens het parket gemunt op de broers van kotmoordverdachte Mohammed T.M. Een van de broers is nog minderjarig.

“De ruzie ontspoorde toen een van de Tsjetsjenen in een café in de Burgemeester Reynaertstraat – gekend als ‘t Straatje – een bierglas op het hoofd kreeg”, stelt Tom Janssens, woordvoerder van het parket. “De ruzie kreeg een vervolg buiten op het Schouwburgplein en in de Reynaertstraat. Er raakte niemand zwaargewond, al werden de twee Afghaanse broers wel overgebracht naar het ziekenhuis. Aan de hand van camerabeelden en op basis van de vele getuigen gaan we nu na wie precies welk aandeel had.”

Aan de hand van camerabeelden en de vele getuigen gaan we na wie precies welk aandeel in de vechtpartij had – Tom Janssens, woordvoerder parket Kortrijk

Volgens Tom Janssens was de eigenlijke aanleiding voor de vechtpartij een discussie over de zogenaamde kotmoord. Begin oktober kwamen de 19-jarige Youlia Soboleva en haar 18-jarige vriend Nessar Jamshidi om het leven in het Vlaskot in de Oude-Vestingsstraat. De 20-jarige Afghaan die verdacht wordt van die dubbele moord, kreeg nu al van de rechter een celstraf van twaalf maanden, waarvan drie effectief, voor foltering en mensonterende behandeling in een andere zaak.

Gelokt via instagram

Mohammed T.M. was samen met twee broers en een neef aanwezig bij een strafexpeditie tegen een Afghaan die aanpapte met de vriendin van één van de broer. De feiten van de foltering dateren van zondag 5 augustus. Die avond lokte Ali Reza M. (25) uit Lendelede, een van de broers van Mohammed T.M., een Afghaanse asielzoeker naar de studio van zijn neef in Kortrijk. Ali Reza M. had immers ontdekt dat de asielzoeker met zijn vriendin aanpapte tijdens de Nederlandse les.

Het 23-jarige slachtoffer, een cricketspeler die ondertussen bij de Belgische nationale ploeg speelt, moest die dag in Kortrijk zijn en sprak via Instagram met het meisje af in een studentenkot in de Sint-Denijsestraat. Het bleek een val. Ze sneden zijn haar af, brachten hem messteken en snijwonden toe, sloegen hem, dwongen hem om whisky te drinken, pepers te eten, een pil in te slikken en zich volledig uit te kleden. Toen ze hem opnieuw vrij lieten, lieten ze nog fijntjes weten hem te zullen vermoorden als hij naar de politie zou stappen.

“Hij greep niet in”

Ali Reza M. en Ali H. kregen de zwaarste straf, respectievelijk 18 en 20 maanden. Voor beiden zijn acht maanden effectief. Zij mogen geen contact meer opnemen met het slachtoffer. Kotmoordverdachte Mohammed T.M. werd dus ook veroordeeld. “Ook al deelde hij geen slagen uit, hij hielp om het slachtoffer te lokken en greep niet in bij de vecht- en steekpartij“, oordeelde de rechter. De 22-jarige broer van Mohammed T.M kreeg veertien maanden cel, waarvan vier maanden effectief. Ze moeten allen ook boetes en een voorlopige schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier