Broer kotmoordverdachte uit Kuurne riskeert jaar cel

Mohamad M., verdachte van de dubbele kotmoord in Kortrijk. © GF
Laurens Kindt

Kuurnenaar Mohammad H.M., een oudere broer van de verdachte van de dubbele moord in oktober vorig jaar op een studentenkot in Kortrijk, riskeert twaalf maanden celstraf en 400 euro boete voor partnergeweld en belaging. “Het slachtoffer was bang voor hem omdat zijn broer in de cel zit voor die dubbele moord”, klonk het.

De feiten waarvoor Mohammad H.M. (22) terecht stond, dateren van december vorig jaar en maart dit jaar. Eind vorig jaar ging de man helemaal door het lint toen hij merkte dat zijn echtgenote sms’jes stuurde naar een andere man. “Toen zij opmerkte dat hij dat ook deed, verloor hij de controle over zichzelf en greep hij het slachtoffer bij de keel. Met zijn vlakke hand gaf hij haar slagen op haar linkeroor en op haar kaak. Nadien liep hij weg. Het slachtoffer verklaarde achteraf aan de politie dat ze het beu was om slagen te krijgen”, aldus de procureur. Veelzeggend detail: net in die periode stond Mohammad H.M. samen met twee broers – waaronder de moordverdachte – en een neef terecht voor de gruwelijke foltering van een liefdesrivaal van zijn neef.

Uiteindelijk kreeg Mohammad H.M. daarvoor vier maanden effectieve celstraf, maar het parket ging in beroep dus is die straf nog niet definitief. De zaak komt dit najaar voor in het Gentse hof van beroep. In maart van dit jaar zou Mohammad H.M. zijn vrouw, van wie hij ondertussen gescheiden leefde, ook belaagd hebben via sms. “De vrouw deed daarvan aangifte bij de politie in Antwerpen. Ze vertelde dat hij sms’jes stuurde waarin hij zei dat hij haar zou dood doen als ze nog zou afspreken met andere mannen”, aldus de procureur.

“Mijn cliënt beseft dat hij verkeerd was”, pleitte advocaat Dennis Van Overstraeten voor Mohammad H.M. Hij vroeg de rechtbank om rekening te houden met de botsing van culturen. “Die jongeren worden door hun familie gedwongen in een huwelijk, op heel jonge leeftijd al. Dan komen ze plots in de westerse wereld en dan gaat voor hen letterlijk een wereld open. Dat is om moeilijkheden vragen. Ondertussen heeft mijn cliënt zich herpakt, zijn ze niet meer bij elkaar en is hij zich vlot aan het integreren. Hij volgt momenteel een opleiding automechanica”, klonk het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier