Britten en Ier riskeren tot vier jaar cel voor carjacking in Gistel en reeks andere inbraken

Redactie KW

Vier Britten en een Ier hebben zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor hun betrokkenheid bij een carjacking en een reeks andere diefstallen. Bij de carjacking zouden ze zich voorgedaan hebben als politiemensen. Het Openbaar Ministerie vorderde drie tot vier jaar effectieve gevangenisstraf.

Op 4 maart 2018 werd de bestuurder van een Audi S3 op de E40 in Gistel aangemaand om zijn wagen langs de kant te zetten. Volgens het slachtoffer zwaaiden de verdachten met iets wat op een politiebadge leek. Op de pechstrook moest de man tegen de vangrail gaan staan, waardoor de dieven moeiteloos met zijn wagen aan de haal konden gaan.

De broers James (25) en Johnny H. (29) kwamen samen met hun neef Edward (43) vrij snel in het vizier van de speurders. De Britten van Ierse origine konden net als de Ier Miles M. (38) en Henry P. (23) uit Wales ook aan een reeks andere feiten gelinkt worden. In de nacht van 6 op 7 maart zouden ze drie voertuiginbraken gepleegd hebben in Kontich. De bende komt ook in aanmerking voor woninginbraken in dezelfde periode in Schelle en Schilde. Ten slotte maakten ze ook kleren en schoenen buit bij Brantano in Gent.

James H. houdt vol dat hij zich niet uitgaf voor een politieman. Volgens zijn advocate vroeg hij gewoon aan het slachtoffer om zijn wagen te verlaten. “Die heeft blijkbaar ‘police’ begrepen in plaats van ‘please’, misschien lag het aan zijn Ierse tongval”, aldus meester Mieke Byttebier. De advocate van Johnny H. benadrukte dat haar cliënt als enige niet betrokken was bij de carjacking. Voor de voertuiginbraken vroegen alle aanwezige beklaagden de vrijspraak. Hun advocaten drongen aan op een straf met uitstel. Edward H. en Henry P. lieten verstek gaan.

De rechter doet uitspraak op 18 april.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier