Britse politie arresteert 69 Albanezen op vissersboot die in Oostende vertrok

Redactie KW

De Britse politie heeft 72 opvarenden van een vissersboot gearresteerd voor de Britse oostkust. De bemanningsleden, een Let en twee Oekraïners, werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij illegale immigratie. Het schip was dinsdagavond in de haven van Oostende vertrokken en lag van vrijdag tot maandag in Nieuwpoort.

De overige 69 opvarenden, allen Albanezen, zouden de immigratieregels hebben overtreden. Het Britse agentschap voor de strijd tegen georganiseerde criminaliteit (NCA) heeft een onderzoek geopend naar mensensmokkel.

Het schip van 30 meter was vertrokken vanuit Oostende. De vissersboot is dinsdagavond na een inlichting onderschept voor de kust van Great Yarmouth. Het vaartuig werd naar de haven van Harwich begeleid.

Het betrokken schip is de Svanic, een voormalige viskotter, gebouwd in 1962, dat tot voor kort als passagiersschip voer in Riga, de hoofdstad van Letland. Tot voor kort stond de Svanic te koop. Het schip vaart nu onder de vlag van Saint Kitts and Nevis, een eilandenstaatje in de Caraïbische Zee, en is ingeschreven als pleziervaartuig. De Svanic kwam op 10 november in het Deense Frederikshavn aan en op vrijdag 13 november in Nieuwpoort. Op maandag 16 november arriveerde het schip in Oostende en dinsdagavond laat vertrok het naar Engeland.

Ook West-Vlaams parket opent onderzoek

De afgelopen maanden vermenigvuldigden de overtochten of de pogingen daartoe. De Britse overheid is van plan om de immigratieregels te verstrengen, nu de transitieperiode na de Brexit ten einde loopt. Het merendeel van de overtochten gebeurt op kleine opblaasbootjes, in een gevaarlijke zone.

“Omdat het visserschip vanuit Oostende zou zijn vertrokken, werd door het parket van West-Vlaanderen eveneens een onderzoek geopend om na te gaan waar deze personen aan boord zouden gegaan zijn”, klinkt het bij het parket. “Dit onderzoek staat momenteel nog in zijn kinderschoenen, maar zowel onze Scheepvaartpolitie als het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen staan in nauw contact met de verbindingsofficier van de National Crime Agency.”

“Deze feiten tonen wel aan dat alle Belgische zeehavens een potentieel doelwit kunnen zijn voor mensensmokkelaars om hun activiteiten te ontwikkelen. Dat de haven van Zeebrugge al vele jaren in beeld komt, is algemeen bekend. Maar ook de plezierhavens, waar dagelijks boten binnen en buiten varen, kunnen door smokkelaars worden gebruikt”, klinkt het nog.

Eind oktober interviewde kw.be nog de federale en West-Vlaamse magistraten bevoegd voor mensensmokkel. Herlees het gesprek hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier