Brein achter drugshandel in Oostends café ‘t Hazegras krijgt vijf jaar cel

Redactie KW

Het brein achter de grootschalige drugshandel vanuit café ‘t Hazegras in Oostende heeft in de Brugse strafrechtbank vijf jaar effectieve celstraf gekregen. Nog vijf anderen, onder wie de barman, werden veroordeeld voor hun betrokkenheid. Het openbaar ministerie had een verbeurdverklaring gevraagd van bijna tien miljoen euro. Maar de rechter hield het maandag op 95.000 euro.

In overleg met de politie en het parket besliste de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) eind april om café ‘t Hazegras aan de Slachthuiskaai voor een maand te sluiten. Dit gebeurde nadat aan het licht was gekomen dat er in de zaak op grote schaal drugs werd verhandeld. Op drie jaar tijd zou in ‘t Hazegras, dat vroeger bekend stond als Cap Horn, naar schatting 156 kilogram cannabis, 156 kilogram cocaïne maar ook kleinere hoeveelheden speed en heroïne aan de man zijn gebracht. Op basis van onder meer observaties en telefoontaps kon de handel in kaart worden gebracht.

De spilfiguur achter de handel bleek Naseem R., een 33-jarige Algerijn die illegaal in België verblijft. Bij een huiszoeking in zijn woning werden aanzienlijke hoeveelheden hasj en cocaïne aangetroffen. “Hij was de leider en deed dit met stevige hand“, stelde de procureur. “Zijn afnemers en kompanen vreesden hem. Uit blinde gelddrang vatte hij zelfs post aan het afkickcentrum, om verslaafden in de verleiding te brengen. Café ‘t Hazegras was door zijn toedoen een ware drugssupermarkt.” Kris Vincke, de advocaat van Naseem R., betwistte dat de handel drie jaar duurde. “Er werden pas vanaf de zomer van 2018 grote hoeveelheden verkocht. Dat mijn cliënt daarvoor al betrokken was bij de handel is niet bewezen”, stelde hij. De rechter veroordeelde R. maandag niettemin tot vijf jaar effectieve celstraf. Diens rechterhand Ali M. (33) uit Bredene kreeg vier jaar effectief.

Naseem R. schakelde Oostendenaar Jérémy V. (28) in om vanuit het café de drugs te verkopen. Hij kreeg 37 maanden effectieve celstraf. Ook diens vriendin Valérie F. (25) was bij de handel betrokken en kreeg een jaar effectief. Toenmalig barman Johan D. (44) kreeg twaalf maanden met probatie-uitstel voor zijn betrokkenheid. De Oostendenaar kreeg een deel van de winst om een oogje dicht te knijpen. Volgens zijn advocaat durfde de man niet op te treden tegen de dealers. In de zaak stond ook nog Daria K. (21) terecht. De Oostendse verkocht eveneens drugs vanuit ‘t Hazegras en kreeg 90 uur werkstraf. Het openbaar ministerie vroeg de verbeurdverklaring van bijna tien miljoen euro, waarvan negen miljoen euro ten aanzien van kopstukken Naseem R., Ali M. en Jérémy V. “Een absurd hoge vordering“, stelde meester Vincke. “Dat de handel zoveel opbracht is totaal niet bewezen.” De rechter deelde die mening en beperkte de verbeurdverklaring tot “slechts” 95.000 euro.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier