Brandweerman uit Lauwe bekent gifmoord op vrouw

In deze bonen van de wonderboom zit ricine, de gifstof die bij de lijkschouwing in het lichaam van de vrouw werd gevonden © Getty
Laurens Kindt

De 33-jarige brandweerman uit Lauwe die in de cel zit op verdenking van moord op zijn partner, heeft bekend dat hij de vrouw maandenlang vergiftigd heeft met wonderbonen. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk.

Dana Van Laeken, een 36-jarige moeder van drie kinderen uit Lauwe, belandde vorig jaar in oktober in het ziekenhuis met hevige buikklachten. De dokters vonden niet meteen wat er met de vrouw aan de hand was en moesten lijdzaam toezien hoe haar toestand verslechterde en de vrouw uiteindelijk het leven liet. Ook haar man Pieter P., die haar naar het ziekenhuis had gebracht, kon hen geen antwoord bieden. Omdat het om een verdacht overlijden ging, stelde het parket een wetsdokter aan. Die achterhaalde dat de vrouw vergiftigd was met ricine, een stof die in de bonen van de wonderboom zit.

De speurders keken al snel in de richting van Pieter P. en pakten hem op. Op zijn computer vonden ze sporen van zoekopdrachten naar de giftige stof. Ondanks die zware aanwijzingen van schuld, bleef Pieter P. staalhard ontkennen dat hij iets te maken had met de dood van zijn vrouw. Ook tegen zijn collega’s van de luchthavenbrandweer in Oostende ontkende hij de moordenaar van zijn partner te zijn. Tot zijn verdedigingsmuur onlangs brak en hij toch overging tot volledige bekentenissen. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk. “Hij is overgegaan tot bekentenissen, waarbij hij toegaf dat hij maandenlang de giftige wonderbonen in haar eten heeft gemengd. Zo’n vergiftiging gaat gepaard met heel veel pijn, waardoor het slachtoffer vermoedelijk een gruwelijke dood is gestorven“, zegt woordvoerder Tom Janssens.

Maandag wordt Pieter P. nogmaals verhoord door de speurders om zijn verhaal in alle details te aanhoren. In principe kan het vanaf dan snel gaan en zal Pieter P. voor het hof van assisen moeten verschijnen. Voor de kwalificatie van moord riskeert hij in principe een levenslange gevangenisstraf. De nabestaanden van Dana Van Laeken namen ondertussen al de vermaarde assisenpleiter Jef Vermassen onder de arm. Voor Pieter P. treedt de al even ervaren Jan Leysen uit Kortrijk op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier