Brandstichtster van het Hazegras in Oostende riskeert vier jaar celstraf

Tussen 11 juli en 29 augustus werd in totaal acht keer brand gesticht. © a-DJ
Redactie KW

Een 61-jarige vrouw uit Oostende moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor acht brandstichtingen in de wijk Hazegras. Het openbaar ministerie eist vier jaar celstraf, al dan niet met uitstel onder voorwaarden.

Vorige zomer was de Oostendse wijk Hazegras in de ban van een pyromaan. Tussen 11 juli en 29 augustus werd in totaal acht keer brand gesticht. Vier keer werden de brievenbussen in de inkomhal van appartementsgebouwen geviseerd. In het portaal van de residentie op de hoek van de Graaf de Smet de Naeyerlaan en en het Ernest Feysplein werd zelfs twee keer brand gesticht. Maar ook vuilnisbakken, geparkeerde voertuigen en elektrische fietsen moesten eraan geloven.

Genekt door camerabeelden

Op 29 augustus werd de 61-jarige wijkbewoonster Carine V. opgepakt. Ze werd genekt door camerabeelden van de parking langs de Oesterbankstraat waar ze op 28 augustus een Audi A5 en een Volkswagen Golf in brand had gestoken. De vrouw, die afkomstig is uit het Brusselse, werd opgepakt en zit sindsdien in de cel.

De vrouw is angstig en schuchter, maar als ze gedronken heeft, verandert ze in een wildebras

Het openbaar ministerie vroeg maandag vier jaar celstraf, eventueel met uitstel onder voorwaarden. Volgens de procureur pleegde V. de feiten onder invloed van alcohol en medicatie. “In haar woning troffen we petflessen en stukken stof aan die gebruikt werden bij de feiten. In haar handtas staken proppen papier. Dit is een impulsieve brandstichtster die altijd de nodige spullen bij zich heeft om vuur te maken.”

Hoge kans op herval

Volgens de gerechtspsychiater is V. toerekeningsvatbaar, maar heeft ze door alcohol- en medicatiemisbruik een hoge kans op herval. In 2014 werd ze ook al eens verdacht van een brandstichting in de provincie Luxemburg, maar hiervoor werd ze buiten vervolging gesteld.

Van de feiten in Oostende bekent ze enkel de brandstichtingen in de auto’s. “Deze vrouw is angstig en schuchter, maar als ze gedronken heeft, verandert ze in een wildebras. Maar ze heeft nooit mensen willen kwetsen.”

Voor de overige brandstichtingen steken er volgens haar advocaat onvoldoende bewijzen in het dossier. “En dus moet ze voor die feiten worden vrijgesproken op basis van twijfel”, stelde hij. Op het einde nam ook V. zelf het woord. “Ik heb veel spijt over wat ik deed. Ik drink geen alcohol, enkel bier. En blijkbaar ontstaan overal waar ik woon plotseling branden”, klonk haar bedenkelijke uitleg. Vonnis op 18 juni.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier