Zaakvoerder restaurant De Clesse voorlopig vrij zonder voorwaarden

Zowel op tweede Kerstdag als op Nieuwjaarsdag brak brand uit in het restaurant.© foto JR
Zowel op tweede Kerstdag als op Nieuwjaarsdag brak brand uit in het restaurant.© foto JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Patrick Konings (42), de zaakvoerder van De Clesse op het marktplein in Oudenburg, werd zondag voorgeleid bij de onderzoeksrechter op verdenking van dubbele brandstichting. Die oordeelde om de man voorlopig vrij te laten zonder voorwaarden.

Zowel op tweede Kerstdag als op Nieuwjaarsdag brak brand uit in het restaurant. Bij de eerste brand brandde de hele bovenverdieping uit. Bij de tweede brand, deze keer in de keuken, bleef de schade beperkt dankzij het snelle optreden van de brandweer. Een branddeskundige stelde vast dat het bij beide branden om opzettelijke brandstichting ging. De uitbater werd opgepakt en bijna 48 uur lang ondervraagd door de politie.

Zondagavond werd de man voorgeleid bij de onderzoeksrechter op verdenking van dubbele brandstichting, maar die liet de zaakvoerder gaan. Het is immers nog niet helemaal duidelijk in welke omstandigheden beide branden tot stand zijn gekomen.

“De onderzoeksrechter heeft inderdaad de moedige beslissing genomen om hem vrij te laten”, reageert Didier Scheldeman, advocaat van de uitbater. “Mijn client betwist ook elke betrokkenheid. Verder onderzoek zal nu moeten uitwijzen wie verantwoordelijk is voor de brandstichting.”

Mentaal een wrak

Konings zelf is zwaar onder de indruk van wat zich de laatste 48 uur heeft afgespeeld. “Ik ben mentaal een wrak”, reageert de man huilend. “De avond van de tweede brand werd ik gebeld dat er iets gaande was in de Clesse. Ik wist niet meteen wat er gaande was, maar werd ter plaatse op de hoogte gebracht. Een uur na het uitbreken van de brand werd ik meegenomen voor verhoor.”

“De speurders wilden alles weten: hoe mijn dag geweest is, waar ik gegeten heb en hoe ik mijn eten betaald heb. Ik heb meegewerkt aan het onderzoek en alles verteld wat ik wist. Het doet pijn om iets in vlammen te zien opgaan waar je jaren zo hard aan gewerkt hebt, maar de wonde wordt nog meer opengereten als de mensen gaan oordelen. Ik ben de laatste dagen aan de schandpaal genageld geweest. Ik hoop dat de mensen, nu ik vrijgelaten ben, hun oordeel herzien.”

In oude glorie herstellen

Hoe de brand ontstaan is, heeft ook Patrick het raden naar. “Ik heb echt geen flauw idee wie er dan achter beide branden kan zitten. Het staat vast dat het om opzettelijke brandstichting gaat. Ik hoop dat de dader(s) snel gevat worden”, aldus de zaakvoerder.

Burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD) reageert voorzichtig opgelucht. “Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt over de oorzaak van beide branden”, reageert de burgemeester, die de solidariteitsacties voor de heropbouw even ‘on hold’ had gezet.

“Morgen zal ik de uitbater opbellen om te kijken hoe we als stad verder kunnen helpen om de zaak terug in zijn oude glorie te herstellen. Als stad willen we zeker onze medewerking verlenen aan de verschillende initiatieven.”

(JRO/ foto JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier