Vrouw moet ruim 900.000 euro schadevergoeding betalen na brandstichting bij Cartec

©Tom Brinckman
©Tom Brinckman
Redactie KW

De 37-jarige vrouw uit Zwevegem die op 20 juli 2020 brand stichtte bij verpakkingsproducent Cartec Packaging op de industriezone in Wevelgem moet van de rechter een torenhoge schadevergoeding van ruim 900.000 euro betalen. Daarbovenop kreeg ze nog eens drie jaar cel. De helft blijft voorwaardelijk als ze psychologisch en medisch laat begeleiden.

Op 20 juli 2020 rond 21 uur merkte een passant zwarte rook op uit het bedrijfsgebouw langs de Vlamingstraat in Wevelgem. Van buitenaf leek er weinig aan de hand, maar het gebouw had zich al gevuld met rook. De brandschade in het bedrijf bleef beperkt, maar de rook en roet verspreidden zich over het volledige gebouw. Een branddeskundige vond twee brandhaarden ter hoogte van een computer en aan kartonnen dozen. Een getuige had glasgerinkel gehoord en kort nadien een vrouw het gebouw zien verlaten en met een Volkswagen Golf wegrijden. Een wazige foto van de nummerplaat kon genomen worden.

Stemmen in hoofd

De verdenking van de zaakvoerder viel meteen op Alekszandra P. (37) uit Zwevegem. Zij was tijdens de coronacrisis ontslagen en kon dat niet verkroppen. “Ik kan ook vals spelen”, klonk het in een eerdere sms naar de zaakvoerder. Een huiszoeking in Zwevegem leverde lucifers, een bebloed mondmasker en een hamer op. Haar kledij had ze al in de wasmachine gestopt. Tijdens haar verhoor vertelde P. dat ze stemmen in haar hoofd hoorde die haar de opdracht gaven brand te stichten. Uit wraak na haar ontslag. Later trok ze die bekentenis opnieuw in. Volgens een gerechtspsychiater is er van geheugenverlies of krankzinnigheid geen sprake. De rechter verklaarde haar dan ook toerekeningsvatbaar en gaf haar een straf. Hoe ze ooit in staat moet zijn om ruim 900.000 euro schadevergoeding te betalen, zal haar wellicht een raadsel zijn.

Cartec Packaging is een producent van transparante verpakkingen op maat voor de voedingsindustrie en luxe artikelen zoals snoep, chocolade, patisserie, textiel, cosmetica,… Naast de vestiging in Wevelgem is er ook een uitvalsbasis in Anderlecht. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.