Oostendenaar die zetel ‘per ongeluk’ in brand stak met Urbanusstrip riskeert drie jaar cel

Redactie KW

Een 46-jarige Oostendenaar riskeert in de Brugse rechtbank drie jaar voorwaardelijke celstraf voor een bizarre brandstichting.

Op de binnenkoer van een appartementsgebouw in de Vaartstraat in Oostende vloog op 22 juni een zetel in brand. De brandweer kon verhinderen dat de vlammen oversloegen naar het gebouw. Onderzoek wees op kwaad opzet waarna bewoner T.C. (46) werd opgepakt. De man beweerde dat hij de zetel per ongeluk in brand had gestoken. Hij wou naar eigen zeggen een sigaret roken, maar omdat zijn aansteker niet meer werkte stak een Urbanusstrip in brand aan het gasfornuis. De brandende strip zou hij vervolgens door het raam naar buiten hebben gegooid, met de gekende gevolgen.

De procureur hechtte geen geloof aan dit verhaal. “De bovenburen verklaarden dat de beklaagde een paar dagen eerder ook al een tuinstoel in brand had gestoken op de binnenkoer”, stelde ze. “Hij had toen in de bewuste zetel naar het vuur zitten kijken. De branddeskundige acht de versie van de beklaagde onmogelijk en stelde op de binnenkoer verschillende oude brandhaarden vast.”

T.C. werd toerekeningsvatbaar verklaard, maar de procureur suggereerde wel een opname in een psychiatrische instelling voor zijn zware drugsmisbruik. Volgens advocaat Klaas Van Dorpe ging T.C. door een slechte periode. “Na de dood van zijn moeder werd mijn cliënt uit haar huurwoning gezet”, pleitte hij. “Zijn middelenmisbruik maakte de situatie nog erger. Hij wou zich tijdens zijn voorhechtenis al laten opnemen, maar dat is niet gelukt.” De uitspraak volgt op 21 januari.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.